| De Art Deco Villa in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Negatief advies voor afbraak art-decovilla in Sint-Lambrechts-Woluwe

Mats Buelinckx
20/05/2021

De KCML (Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen) heeft een negatief advies uitgevaardigd voor de afbraak van de art-decovilla in Sint-Lambrechts-Woluwe. De villa zou plaats moeten maken voor twee appartementsgebouwen.

Projectontwikkelaar Thomas&Piron had een bouwvergunning aangevraagd voor de bouw van twee appartemensgebouwen die in totaal goed zijn voor 29 appartementen in de Oeverstraat in Sint-Lambrechts-Woluwe. Om de gebouwen te kunnen plaatsen, zou de art-decovilla echter moeten worden afgebroken. In maart besliste het overlegcomité om de mening van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen af te wachten.

De Commissie spreekt zich negatief uit over het project. "De KCML heeft een negatief advies uitgebracht betreffende de sloop van de villa, die volgens haar moet worden behouden en gerenoveerd. We vragen dat het project opnieuw wordt bekeken met het oog op behoud van de villa en de ambities van het project worden getemperd," aldus het advies van de KCML. Het advies van de Commissie is echter niet bindend. Vrijdag komt de overlegcommissie samen om het project te bespreken.

"Dit is goed nieuws voor alle bewoners die zich tegen dit project hebben ingezet," vertelt Michel Diedonné, die samen met zijn buren zich inzet tegen het project, aan La Libre. "De appartementen zouden voor overlast zorgen in de buurt. Volgens mij heeft Leefmilieu Brussel om het advies gevraagd, dus ik zie niet in waarom ze het advies dan niet zouden opvolgen."

Het kabinet van Delphine De Valkeneer, schepen van Stedenbouw van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, wacht op de uitspraak van het overlegcomité morgen. "Het advies van negatief, dus we denken dat de afbraak niet zal doorgaan. Maar we doen geen concrete uitspraken in afwachting van de beslissing van vrijdag."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni