2022 was een recordjaar voor de Brusselse arbeidsmarkt. Van de 20 tot 64-jarigen is ruim 65 procent aan het werk. Dat is een stijging van 3,5 procent sinds 2019. Dat blijkt uit berekeningen van Statbel.
Nog nooit zo veel Brusselaars aan het werk
Lees ook: Werkloosheid in Brussel blijft toenemen
In totaal zijn er 508.920 Brusselaars aan het werk, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dat is een record, want de kaap van een half miljoen werd nooit eerder gehaald.
“De werkloosheid daalde tot in de zomer van 2022 maar stabiliseerde daarna en begon daarna opnieuw lichtjes te stijgen. Dat komt omdat er meer werkzoekende Oekraïners zijn die vorig jaar toekwamen,” zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris, de Brusselse arbeidsbemiddelaar. “Maar ook de energiecrisis en inflatie hebben hier een impact op.”
“Hoewel dit hoopgevende resultaten zijn, is er nog werk aan de winkel,” zo stelt minister van Werk en Opleiding Bernard Clerfayt. “Discriminatie en vaardigheden die niet op elkaar afgesteld zijn, vormen de grootste uitdagingen.”
Pendelaars en contracten
Van de Brusselse jobs wordt iets meer dan de helft ingevuld door Brusselaars zelf, de overige 49,5% wordt bekleed door Vlamingen en Walen. Statbel berekende ook waar de Brusselaars werken. De overgrote meerderheid werkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (82,8%) een klein deel gaat iedere dag naar Vlaanderen (11%) en de overige werken in Wallonië of in het buitenland. Er kwamen 38.000 voltijdse jobs bij ten opzichte van 8500 deeltijdse.
Ook het aantal beschikbare jobs in de hoofdstad breekt records, zo zijn er nu 835.000 jobs beschikbaar. Dit is een sterke stijging sinds de dip van de coronacrisis. In 2020 daalde het aantal jobs even van 759.000 naar 754.000.
Lees meer over: Brussel , actua , tewerkstelling , werkgelegenheid , Actiris