Nu toch opvang migranten in Brussel-Noord

© An Missotten/BRUZZ
| Migranten in het Noordstation (archiefbeeld).

In het CCN-gebouw aan het Noordstation kunnen transitmigranten nu toch de klok rond verblijven. Het gewest heeft een ruimte vrijgemaakt en afgezet met hekken waar de transitmigranten zich in alle rust kunnen installeren. Ze krijgen ook jetons om gebruik te maken van de toiletten. Dat schrijft de RTBF.

De ruimte komt bovenop het bestaande opvangcentrum in Haren en de verschillende centra van Samusocial. De ervaring heeft immers geleerd dat, ondanks de opvangplaatsen, de transitmigranten in de buurt van het station blijven in de hoop sneller in Groot-Brittannië te geraken.

De opening van de permanente ruimte moet ook helpen om de migranten te scheiden van de duizenden pendelaars en bezoekers van het Noordstation. Ook de verenigingen die de transitmigranten helpen met voedselbedeling en andere voorzieningen kunnen beschikken over een lokaal in het CCN-gebouw.

Schaarbeek is er niet gerust op

Volgens een kabinetsmedewerker van minister-president Rudi Vervoort (PS) gaat het evenwel om een test. "Bij de minste schermutseling gaat het centrum onherroepelijk dicht", klinkt het bij de RTBF.

Toch is de gemeente Schaarbeek er helemaal niet gerust op, valt te horen bij de kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). "Er is geen omkadering. Bovendien werd er drie à vier jaar geleden ook al geëxperimenteerd met iets gelijkaardigs. Dat werd stop gezet na gewelddadige incidenten".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?