| Leerlingen van de Sint-Jozefschool (archiefbeeld).

6 miljoen euro om het Nederlands te versterken in Brusselse scholen

© BRUZZ
09/02/2024

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt 6 miljoen euro vrij voor 163 Nederlandstalige scholen in Brussel. Dat budget is bedoeld om de kennis van het Nederlands te verbeteren onder de leerlingen, waarvan minstens de helft een andere thuistaal heeft.

N-VA stelt dat een goede kennis van het Nederlands en de onderwijskwaliteit onlosmakelijk verbonden zijn. Beiden zouden echter onder druk staan. Daarom wordt in Vlaanderen en Brussel jaarlijks 20 miljoen euro uitgetrokken voor scholen waarvan minstens de helft van de leerlingen een andere thuistaal heeft.

In de hoofdstad gaat het om 163 scholen, die gezamenlijk 6 miljoen euro toegestopt krijgen. “Het aantal anderstalige leerlingen in Brussel neemt elk jaar toe”, klinkt het bij Vlaams N-VA- parlementslid Annabel Tavernier. “Volgens de meest recente cijfers spreekt 3 op 4 leerlingen thuis geen Nederlands. Dat stelt scholen voor grote uitdagingen. Met deze extra middelen kunnen meer dan 24.000 leerlingen extra ondersteund worden.”

Het budget kan onder meer aangewend worden voor aparte taalbadklassen, extra lesuren Nederlands of externe expertise. De scholen staan vrij om de middelen in te zetten zoals zij het nodig achten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , Ben Weyts , nederlandstalig onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni