1 september 2021: eerste schooldag in het kleuteronderwijs en lager onderwijs (Institut des Dames de Marie - Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe)

| Illustratiebeeld.

Ben Weyts (N-VA) geeft huursubsidie aan scholen met plaatstekort

Nordin Sermant
© BRUZZ
24/03/2024

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft extra budget vrijgemaakt voor een capaciteitsverhoging in Brusselse scholen. Met de huursteun komen er 1.110 extra schoolbanken bij. “We kunnen de onderwijskwaliteit enkel verhogen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor hun jaarlijkse huur financiële steun krijgen van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs).

Vlaanderen trekt deze regeerperiode al 3 miljard euro uit voor schoolinfrastructuur, een half miljard meer dan in de vorige regeerperiode.

Maar omdat bouwen en verbouwen vaak tijd kost, huren scholen regelmatig extra lokalen om snel meer plaatsen te realiseren. Weyts maakt daarom meer dan 188.000 euro per jaar vrij ter ondersteuning van Brusselse scholen, voor het huren van bijkomende lokalen. Ongeveer 1.100 extra leerlingen kunnen zo een plaats vinden in het hoofdstedelijk onderwijs.

Scholen kunnen bijvoorbeeld een pand huren dat leeg staat naast het al bestaande schoolgebouw. Dat kan bijvoorbeeld een leegstaand kantoorgebouw zijn of een loods, een parochiekerk of een woning, een verdieping in een woonzorgcentrum of een multifunctionele zaal.

Het budget wordt verdeeld over de Vrije Lagere School van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, Vrije Basisschool Prinses Juliane in Etterbeek en twee instellingen van de Vrije Basisschool Regina Assumpta in Anderlecht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni