Brusselse leerlingen houden lig-in: 'Luchtkwaliteit blijft ondermaats'

SD
© BRUZZ
24/05/2024
Updated: 24/05/2024 15.36u

Ongeveer duizend leerlingen uit verschillende Brusselse scholen hebben deze ochtend in de Dansaertstraat een 'lig-in'-actie gehouden, georganiseerd door burgerbeweging Filter Café Filtré. Daarmee willen ze een betere luchtkwaliteit en een kindvriendelijkere stad eisen. "In vijf jaar zien we enige vooruitgang, maar die is onvoldoende", zegt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt.

Een trompetspeler in een bakfiets gaf het sein voor de start van de actie. Rond 9 uur gingen verschillende klassen uit de Kleurdoos en het Maria-Boodschaplyceum – van kleuterklas tot middelbare school – vrijdag in een volledig afgezette Dansaertstraat van café De Walvis tot de Oude Graanmarkt op straat liggen.

Ook het gemeenschapscentrum De Markten en de fietsersbond deden mee. In totaal ging het in de Dansaertstraat volgens de organisatie om 1.500 deelnemers. Na tien minuten 'bezetting' werd de straat weer vrijgegeven door opnieuw een trompetgeluid.

'Nog veel werk aan de winkel'

"Ondanks enige vooruitgang blijft de luchtkwaliteit op veel plaatsen ondermaats en de verkeersveiligheid van onze kinderen een dagelijkse zorg", klinkt het bij de organisatie. "De dominantie van auto's in de publieke ruimte blijft een struikelblok voor de nodige verandering."

'We voelen te weinig die yes-we-can-boodschap. Wij wonen hier graag, opgroeien in de stad is normaal. Maar kinderen worden weggeduwd'

Annekatrien Verdickt

Initiatiefneemster Filter Café Filtré

"Er is nog veel werk aan de winkel", aldus ook Verdickt. "Het thema is ook helemaal verdwenen van de agenda. Terwijl wij meteen zagen dat er een ongewone actiebereidheid was. We moesten maar een paar telefoontjes plegen en iedereen stond recht."

De lig-in-actie werd voortgezet in de Cellebroersstraat om 10 uur, Nieuwland om 11 uur en de Oratoriënberg om 12 uur. In totaal doen volgens de organisatie 'minstens veertig scholen' mee. Naast de vier lig-in-acties wordt bij andere scholen ook actie gevoerd door de straat af te zetten met activiteiten voor kinderen en koffie.

Pano

De organisatie wijst ook op resultaten van de Exp'AIR-meetpunten dat de Europese norm voor luchtkwaliteit op verschillende plekken wordt overschreden, de strengere WHO-norm wordt zelfs op bijna alle punten overscheden.

Verder wordt ook de omgang met Good Move-protest en andere 'negatieve stemmen' gehekeld. "De laatste maanden tonen aan hoe negatieve protesten (vandalisme, verstoring van gemeenteraden, geweld,...) beloond worden en beleid te snel wordt teruggedraaid nog voordat het goed en wel getest en uitgevoerd is."

"Er is overal zoveel negativiteit", zegt Verdickt. "We voelen te weinig die yes-we-can-boodschap, voor een positief stadsproject. Want wij wonen hier graag, opgroeien in de stad is normaal, maar kinderen worden weggeduwd."

De actie gaat uit van Filter Café Filtré, een burgerbeweging en vzw die vijf jaar geleden ontstond naar aanleiding van een Pano-reportage over een studie van Greenpeace over de luchtvervuiling in de buurt van scholen. Maandenlang schoolstraatprotest was toen het gevolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , Dansaertstraat , Filter Café Filtré

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni