Interactief

Eerste resultaten ExpAIR: 'Zorgwekkende luchtkwaliteit op grote assen'

BVR
© BRUZZ
18/12/2023
Updated: 19/12/2023 10.58u

Op 24 punten meet stadsbeweging Bral de luchtkwaliteit. Uit de eerste resultaten blijkt die soms zorgwekkend slecht.

ExpAIR is een samenwerking met Leefmilieu Brussel en een twintigtal Brusselse organisaties en bedrijven. Samen hebben ze 24 meetpunten opgehangen, verspreid over het hele gewest, die de concentratie aan stikstofdioxide (NO2) meten. Ze werden opgehangen op plaatsen waarvan Bral vermoedde dat de luchtkwaliteit er slecht was, maar waar geen officieel meetstation hangt.

Dat de luchtkwaliteit niet altijd goed is, blijkt alvast uit de eerste tussentijdse resultaten. "Zeker op de grote assen zien we echt wel zorgwekkende resultaten, met zelfs waarden boven de 70 microgram. Dat hadden we niet verwacht", zegt Eva Forceville van Bral. "Daarnaast zien we dat ook in residentiële buurten zoals de Piersstraat in Molenbeek waarden boven de 40 micogram gemeten worden. Ook dat was schrikken." (Lees verder onder de kaart)

De 24 meetpunten op een kaart van het Brussels Gewest. De rode bollen geven de laatste gemeten NO2-waarden van eind september 2023 weer. Klik op de bolletjes om ook de andere meetwaarden te zien. Bron: BRAL/Leefmilieu Brussel.

De Europese drempel ligt op 40 micogram NO2 per kubieke meter lucht, per jaar. Of die drempel overschreden zal worden, moet nog blijken, de metingen zijn nog maar drie maanden ver. "Maar het ziet er wel naar uit", zegt Forceville.

Een jaargemiddelde van 40 micogram is trouwens al vrij hoog. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schuift 10 microgram NO2 naar voor als advieswaarde voor gezonde lucht. Bevat de lucht tussen de 10 en 25 micogram NO2, dan is die al schadelijk voor kwetsbare groepen, boven de 25 is die schadelijk voor iedereen.

Weersomstandigheden

De resultaten verschillen niet alleen van plaats tot plaats, maar ook van tijdstip tot tijdstip. Zo werden in de twee weken rond 4 september overal in Brussel erg slechte resultaten opgetekend. "De start van het nieuwe schooljaar, met het verkeer dat terug aanzwengelt", verklaart Forceville.

Voor de verbetering van de luchtkwaliteit rond 19 september is de verklaring dan weer minder eenduidig. "Al kan de nazomer daar een rol hebben gespeeld. Door de warmte stijgen ook de vervuilende stoffen mee de lucht in." Anderzijds zijn wind en regen ook bevorderlijk voor de luchtkwaliteit, veel factoren spelen dus een rol.

De metingen gaan nog een jaar verder. Intussen worden al participatieve trajecten opgezet met de 'ambassadeurs' die een meetpunt hebben opgehangen. "De bedoeling is ook om dit op de agenda te zetten bij de volgende verkiezingen", zegt Forceville. "Daarom gaan we een brief schrijven naar het gewest en naar de burgemeesters, met de vraag of ze luchtkwaliteit opnemen in hun programma."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, luchtkwaliteit, stikstofdioxide

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni