De vervuiling door stikstofdioxiden (NO2) is op vijf jaar tijd met zo'n 37 procent afgenomen in de lage-emissiezone in Brussel. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt.

©
PhotoNews
| De lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels Gewest werd ingevoerd in januari 2018. De maatregel heeft volgens onderzoek een duidelijke impact gehad op de luchtkwaliteit.
Concentratie stikstofdioxiden 37 procent gedaald in Brusselse LEZ
In het onderzoek werd gekeken naar de effecten van de lage-emissiezones (LEZ) die in Antwerpen (februari 2017) en in Brussel (januari 2018) zijn ingevoerd. Dat zijn de eerste twee Belgische steden die de maatregel hebben genomen. De LEZ in Gent, die van kracht is sinds januari 2020, is volgens de onderzoekers te recent om al conclusies te trekken.
Over een periode van vijf jaar is in die twee steden sprake van een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit in de lage-emissiezones, zo blijkt uit het onderzoek.
Vooral de concentraties stikstofdioxiden (NO2) zijn duidelijk afgenomen: in Antwerpen gaat het om een daling met 30 procent tussen 2016 en 2022, in Brussel zelfs met 37 procent. De concentraties fijn stof (2,5 micrometer) daalden in dezelfde periode met 17 procent in Antwerpen en met 22 procent in Brussel.
5 kilometer
De gevolgen reiken bovendien verder dan enkel de lage-emissiezones. De verbetering van de luchtkwaliteit werd tot 5 kilometer verderop waargenomen.
De onderzoekers merken ook op dat de luchtvervuiling in Brussel het sterkst is gedaald in de meest kansarme wijken in de binnenstad. Toch ligt het niveau van vervuiling in die wijken nog altijd hoger dan in de rijkere buurten.
Een andere opvallende vaststelling is dat het gebruik van diabetesmedicatie is gedaald in de steden met een LEZ. Die bevinding vereist wel nog verder onderzoek, zo wordt benadrukt.
De studie naar de effecten van de lage-emissiezones is uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in samenwerking met KU Leuven, de Health and Environment Alliance (HEAL), het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Belgische Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) en de Universiteit Hasselt.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Milieu , lage-emissiezone , luchtkwaliteit , luchtvervuiling , stikstofdioxide
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.