Gloednieuw leercentrum van ULB en VUB opent begin 2025

© Belga
06/05/2024

Het nieuwe leercentrum van de Université libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel moet begin 2025 de deuren openen. Het is het eerste gebouw dat de ULB en de VUB samen ontwerpen.

Het Leer- en Innovatiecentrum (LIC), gelegen aan de Pleinlaan, zal fungeren als een 'brug' tussen de campussen van de twee zusteruniversiteiten. Met een capaciteit van duizend mensen en verspreid over 9.000 vierkante meter zal het centrum de bibliotheken 'Wetenschappen en Technieken' van de ULB en 'Exacte en Toegepaste Wetenschappen' van de VUB verenigen.

Studenten zullen gebruik kunnen maken van verschillende leeromgevingen, waaronder individuele studieruimtes, experimenteercentra en hightechapparatuur die ontworpen is om "de uitwisseling van kennis aan te moedigen".

Maandagochtend bezocht Beliris-minister Karine Lalieux (PS) de werf in aanwezigheid van ULB-rector Annemie Schaus en VUB-rector Jan Danckaert.

Verbindingsdoorgang

De acht verdiepingen rijzen op achter een moderne glazen gevel, met afwisselend grote erkers en champagnekleurige panelen. Op de eerste verdieping verbindt een brug het gebouw met de VUB-campus. Er wordt verder gewerkt aan een verbindingsdoorgang tussen de twee universiteiten.

Het wordt een duurzame, energieneutrale constructie die geïntegreerd is in een groene omgeving. Het totale budget voor het project bedraagt 24.200.000 euro, waarvan 87 procent wordt gefinancierd door de federale openbare bouwdeskundige voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Beliris, en 13 procent door de universiteiten.

De werkzaamheden zijn gestart in 2021 en zullen deze zomer worden afgerond. Tegen juli zal het hele gebouw klaar zijn en kan de VUB beginnen met de inrichting, de installatie van computers en de verhuis van de bibliotheek. De opening is gepland voor januari 2025.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni