Nieuwe opleiding verpleegkunde ingehuldigd in Erasmushogeschool Brussel

© Belga
22/02/2024

Vlaams ministers van Onderwijs en Welzijn Ben Weyts (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) hebben donderdag de nieuwe graduaatsopleiding basisverpleegkunde ingehuldigd. De opleiding van Erasmushogeschool Brussel (EhB) is vooral gericht op bso- en tso-studenten en moet zodoende een kei in een rivier verleggen om het tekort aan zorgpersoneel weg te werken.

De opleiding is sterk gericht op de praktische beleving van de verpleegkunde en moet de toekomstige studenten in drie jaar klaarstomen om aan de slag te gaan in de sector.

Om de doorstroom van het secundair onderwijs te vergemakkelijken, wordt daarnaast ook ingezet op een partnerschap met twintig secundaire scholen. De graduaatsopleiding tot basisverpleegkundige werd opgericht, maar de bacheloropleiding verpleegkundige blijft bestaan.

"Hoewel er federaal lang geen overeenstemming was over de medische handelingen die deze basisverpleegkundigen concreet zouden mogen stellen, moest de nieuwe graduaatsopleiding wel dit academiejaar van start kunnen gaan", zo meent minister van Onderwijs Ben Weyts.

Een werkgroep heeft volgens de minister in recordtempo een nieuw curriculum uitgewerkt. "We hebben van de nood een deugd gemaakt", aldus Weyts en collega-minister Crevits.

Nieuwe opleiding

Het gloednieuwe graduaat combineert het curriculum van een graduaat met de flexibiliteit en vrijheid van een opleiding hoger onderwijs. Studenten zullen er hands-on aan de slag gaan met de kennis die ze er vergaren. Dit door te werken met oefenpoppen of door in te zetten op 'bedside begeleiding'.

De nieuwe opleiding is gericht op jongeren uit tso- of bso-richtingen. Bso-studenten worden uitgesloten van de bestaande bacheloropleiding, tenzij ze ervoor opteren een schakeljaar in het secundair onderwijs op te nemen.


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni