Rector van de ULB hekelt de passiviteit van 'een criminele regering'

© Belga
19/02/2024

In een open brief, gepubliceerd door Le Soir en zondagavond verzonden naar de hele universiteitsgemeenschap, veroordeelt ULB-rector Annemie Schaus de nalatigheid van de regering om haar verplichtingen voor de opvang van asielzoekers na te komen. Vrijdag wendden ongeveer honderd van hen zich tot de universiteit nadat ze door de politie waren weggestuurd van het toekomstige federale crisiscentrum. Ze werden ook weggestuurd van de campus Solbosch.

"Ik ben verontwaardigd en diep gekwetst dat ik vrijdag de gemeentelijke overheid en de politie heb moeten inschakelen om de gebouwen te ontruimen en ze hun oorspronkelijke bestemming terug te geven," legt de rector uit.

"De ULB heeft bij verschillende gelegenheden honderden asielzoekers opgevangen en hen verzorging en diensten aangeboden - allemaal zaken waarvoor normaal gezien de Staat verantwoordelijk zou moeten zijn," herinnert ze de leden van de federale regering aan wie de brief gericht is. "Denkt u serieus dat de ULB rijker is dan de Staat? Beter uitgerust? Competenter?"

Schaus hekelt het feit dat de regering "nog steeds asielzoekers op straat houdt", "ondanks de summiere uitspraak van de Raad van State" die de onmiddellijke schorsing beveelt van een beslissing die in strijd is met de wet.

"In welk land zit een regering op deze principes? Om duizenden gerechtelijke uitspraken te ontkennen die u herinneren aan uw Europese en internationale verplichtingen? (...) Door de wetten die ze geacht wordt te handhaven niet te respecteren, is uw regering crimineel. Dat is de definitie van een misdaad: de wet overtreden. Die overtreedt u elke dag," hekelde ze, waarbij ze de regering er ook van beschuldigde extreem-rechts de hand te reiken door haar beheer van het opvangsysteem.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni