| In september was er al protest in de Vande Borneschool, omdat toen een deel van het plafond naar beneden viel.

Veertien klassen van scholen Jette verhuisd door mogelijk stabiliteitsprobleem

DVDE
© BRUZZ
15/01/2024

De weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben de gemeente Jette ertoe gedwongen om veertien klassen van de gemeentescholen Vande Borne en Jacques Brel tijdelijk te verhuizen. Door de hevige regenval is er daar waterinfiltratie in verschillende muren. In combinatie met de vriestemperaturen van vorige week en de dooi die nu aan de gang is, kan dat tot mogelijk instortingsgevaar leiden. De scholen wachten nu de resultaten van het stabiliteitsonderzoek af.

Sinds vrijdag krijgen de meer dan tweehonderd leerlingen, verspreid over vier kleuter- en zes lagere klassen van de Nederlandstalige Vande Borne-school en vier lagere klassen van de Franstalige Jacques Brel-school, les vanop een andere locatie, zo bevestigt schepen van Nederlandstalig Onderwijs Joris Poschet (cd&v) aan BRUZZ. Hun klaslokalen zijn deels verhuisd naar de sportzaal op de schoolsite, maar ook naar een zaal van cultuurhuis Le Rayon Vert en enkele kantoren van de gemeente Jette.

"Na de langdurige regenval van de afgelopen weken is er waterinfiltratie vastgesteld in enkele muren van het schoolgebouw," legt Poschet uit. "Vorige week heeft de vrieskou ervoor gezorgd dat dat water bevroren is, maar nu is het opnieuw aan het dooien. Daardoor dreigen enkele stenen boven de ramen los te komen."

Stabiliteitsonderzoek afwachten

Vrijdag is een expert ter plaatste geweest om de nodige vaststellingen te doen. Het is nu wachten op de resultaten, die waarschijnlijk deze week nog bekend moeten raken. "Wij zijn actief op zoek naar een oplossing voor als het onderzoek wel degelijk een stabiliteitsprobleem aan het licht brengt," vertelt Poschet.

Zelfs als er geen gevaar meer is, zullen de leerlingen niet meteen terugkeren naar hun oude klaslokalen. "Er is heel wat ongerustheid, zowel bij de ouders als bij de leerkrachten. Eerst zullen we iedereen opnieuw gerust moeten stellen."

De voorbije twaalf maanden waren er in beide scholen al verschillende incidenten. Zo viel in september een deel van het plafond naar beneden. De gemeente Jette wil hier nu een kostenanalyse voor laten maken, om zo eventueel over te gaan tot een grootschalige renovatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni