Vzw FIX (archiefbeeld).

VGC verhoogt subsidie sociaal renovatiebedrijf FIX tot ruim een miljoen euro per jaar

© Belga
05/02/2024

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft de subsidie voor het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX verhoogd met 150.000 euro ten opzichte van 2023. De steun komt daarmee op ruim 1 miljoen euro per jaar. Dat meldt collegelid Gatz, bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw, maandag in een persbericht. De vzw renoveert schoolinfrastructuur in Brussel en biedt kortgeschoolden een opleidingstraject aan.

Vzw FIX voert renovaties uit in tal van Nederlandstalige scholen op het Brusselse grondgebied. Daarbij kan het gaan om kleinschalige interventies, zoals kleine herstellingswerken, of grootschalige projecten, zoals de ombouw van een refter tot een polyvalente zaal. FIX telt in totaal elf ploegen met ervaring in verschillende vakgebieden, waaronder schilderwerken, tegelen, elektriciteit, sanitair, verwarming en schrijnwerkerij.

Vorig jaar bereikte FIX om en bij de 75 Nederlandstalige Brusselse scholen. In 2019 ging het om 63 scholen. Het initiatief wint aan populariteit. Het is omwille van die reden dat minister en collegelid Gatz besloot de subsidiemiddelen verder op te trekken. "Deze groei ​ bewijst dat scholen tevreden zijn over de kwaliteit van de werken die de vzw uitvoert," zegt Gatz.

FIX werkt ook samen met energieadviseurs om scholen te ondersteunen bij het opschalen van de energie-efficiëntie.

Praktijkervaring

De arbeiders van FIX zijn werkzoekenden die tot twee jaar lang praktijkervaring kunnen opdoen. Het werkervaringsproject draagt zo ook een steentje bij aan de opleiding en tewerkstelling van kortgeschoolde Brusselaars. Het opleidingstraject van twee jaar van FIX stelt kortgeschoolden daarnaast in staat om Nederlands te leren. Zo kunnen de arbeiders na afloop van het traject met succes aan de slag op de reguliere arbeidsmarkt.

"Met de verhoogde subsidie bevestigen we vanuit de VGC onze steun voor diverse leer- en werkervaringstrajecten, waar zowel volwassenen als jongvolwassenen kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen," aldus Gatz.

In 2019 werden 68 kortgeschoolde werknemers opgeleid door FIX. In 2023 ging het over 89 personen, waarvan 82 procent na afloop van het opleidingstraject is doorgestroomd naar de arbeidsmarkt. Van die 82 procent ging negen op de tien aan de slag in de bouwsector. "Zo komen we tegemoet aan een stijgende vraag aan beroepskrachten in de bouwsector," concludeert het collegelid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni