De VUB-campus in Etterbeek aan Triomf- en Pleinlaan

| De VUB-campus in Etterbeek aan de Triomf- en Pleinlaan.

VUB en ULB zakken op ranglijst universiteiten

© Belga
10/07/2024

De VUB en ULB tuimelen enkele plaatsen naar beneden, zo blijkt woensdag uit de QS World University Rankings: Europe 2025. De Zwitserse universiteit ETH Zurich heeft het stokje van beste universiteit van Europa overgenomen van Oxford University.

De QS World University Rankings worden sinds 2004 gepubliceerd. De ranglijst wordt opgesteld op basis van negen parameters, zoals de academische reputatie en de status als werkgever, het aantal studenten per faculteit, het aantal internationale studenten en international onderzoek. Sinds vorig jaar wordt ook een ranking opgesteld met uitsluitend Europese universiteiten.

De Brusselse universiteiten doen het minder goed dan vorig jaar. De VUB zakt van plaats 99 naar plek 114. De totaalscore, gebaseerd op de negen parameters, zakt van 61,2 naar 58,3.

Aan Franstalige kant zakt de ULB van plaats 80 naar 94. De totaalscore daar ging van 68,5 naar 62,8.

KU Leuven en UGent

De KU Leuven is de hoogst genoteerde Belgische universiteit en staat op plaats 27, zes plaatsen lager dan vorig jaar. De UGent stijgt dan weer zes plaatsen naar stek 47. Verder volgen nog de UCLouvain (75), de ULB (94), de UAntwerpen (109), VUB (114), de universiteit van Luik (165), UHasselt (249), de universiteit van Namen (365), de Universiteit van Bergen (368) en de Saint-Louis University Brussel, dat nieuw in de lijst is (601+).

ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology prijkt dit jaar op de eerste plaats in de Europese ranglijst met een totaalscore van 100 op 100, nadat het vorig jaar genoegen moest nemen met zilver. Plaats twee is voor het Imperial College London (99,5). Oxford University - vorig jaar nog op één - zakt naar plaats drie (99).

In totaal zijn 685 universiteiten uit 42 verschillende landen opgenomen in de ranking. Het Verenigd Koninkrijk is met 103 universiteiten het best vertegenwoordigd, gevolgd door Turkije (72) en Duitsland (53).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Jette , Onderwijs , kwaliteit onderwijs , VUB , ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni