Politie voert twee maanden lang dagelijks actie

© federale politie
| "Alle vervoer, op het land, op het water en in de lucht zal hinder ondervinden," klinkt het bij ACOD.

De vakbonden bij de politie kondigen vanaf vandaag/maandag dagelijks acties aan, en dat gedurende meer dan twee maanden. Het zou gaan om stiptheidsacties, zoals eind oktober op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, maar ook om extra grondige verkeerscontroles. Wat de acties concreet zullen inhouden, willen de bonden nog niet kwijt. "We rekenen op het verrassingseffect," zegt Carlo Medo, voorzitter van het NSPV.

De vakbonden protesteren tegen de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie. Ook zitten de onderhandelingen over een loonsverhoging muurvast. Verder is er onvrede over een gebrek aan middelen voor de politiediensten.

Een onderhandelingscomité woensdag, waarbij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aanwezig was, bracht de partijen niet dichter bijeen. De vakbonden bij de politie, ACV, ACOD, NSPV en VSOA, activeerden daarom een stakingsaanzegging voor de federale politie, zodat die vanaf maandag met acties kunnen starten. Een tweede aanzegging, voor de lokale politie deze keer, wordt komende donderdag onderhandeld. De aanzeggingen lopen tot eind januari.

De politie lanceert daarom maandag dus een lange reeks acties. Al minstens tot eind december zouden de bonden een kalender uitgewerkt hebben. "De acties zullen crescendo gaan," zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA Politie. "Afhankelijk van de bereidheid van de politieke overheid om naar ons te luisteren, zullen we een tandje bijsteken."

Het zou gaan om stiptheidsacties, zoals eind oktober op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, maar ook om extra grondige verkeerscontroles. Wat de acties precies zullen inhouden, willen de bonden niet kwijt. "We rekenen op het verrassingseffect," zegt Carlo Medo van het NSPV, die naar eigen zeggen "enorm veel steun" van de achterban merkt. Medo betreurt dat de bonden kop van jut zijn als gewone burgers hinder zullen ondervinden van de acties. "Maar mensen moeten ook beseffen dat een veilige maatschappij geld kost. Het is hoog tijd dat de beleidsvoerders nu zeggen waar het op staat."

Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie, zegt dat de eerste dagen militanten van de vakbonden actie zullen voeren, nadien zouden de acties uitbreiden. Ook zouden de acties zowel op lokaal als nationaal niveau georganiseerd worden. De bond merkt eveneens "enorm veel respons". In een pamflet van het ACOD klinkt het dan weer dat "het land plat" gaat. "Alle vervoer, op het land, op het water en in de lucht zal hinder ondervinden. Maar dat is niet alles, ook justitie zal het voelen. Als we het kunnen bedenken, zullen we het doen", zegt de bond.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?