| Conner Rousseau op de persconferentie, vrijdagavond in het hoofdkwartier van Vooruit in Brussel.

Advocaat Romavereniging eist duidelijkheid van parket in zaak-Rousseau

© Belga
10/04/2024

Abderrahim Lahlali, de advocaat van de Brusselse Roma-vzw Kham, vraagt dat het parket van Oost-Vlaanderen snel duidelijkheid geeft over het lopende dossier rond ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Zoniet dreigt de vzw met nieuwe gerechtelijke stappen.

Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere kondigde woensdag aan dat haar voorganger Conner Rousseau de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement zal duwen. Rousseau nam in november vorig jaar ontslag als partijvoorzitter naar aanleiding van racistische uitspraken over de Romagemeenschap tijdens een nachtje stappen in Sint-Niklaas.

Het parket legde Rousseau toen onder meer een bezoek aan de Mechelse Dossinkazerne en een dialoog met de Romagemeenschap op. De Roma in Sint-Niklaas zetten nadien geen verdere stappen, maar de Brusselse Roma-vzw Kham diende in oktober wel een strafklacht in. Het parket startte een bemiddelingsprocedure op, maar daar trok de de vereniging zich in maart uit terug omdat ze geen inzage meer kreeg in het strafdossier.

Het parket kan Rousseau nu dagvaarden of de zaak seponeren, maar die beslissing laat volgens de advocaat van Kham, Abderrahim Lahlali, lang op zich wachten. De advocaat roept het parket op om snel duidelijkheid te verschaffen in de zaak, want nu Rousseau toch op een Vooruit-lijst staat in juni "zullen mijn cliënten de komende maanden steeds geconfronteerd worden met de laakbare uitspraken die gebeurd zijn". "Ontwikkelingen in de zaak, zoals vandaag, zijn telkens pijnlijk voor mijn cliënten."

De advocaat stuurde het parket naar eigen zeggen vorige maand een brief om aan te dringen op die duidelijkheid, maar daarop kwam nog geen antwoord. "We kunnen niet eindeloos blijven wachten", waarschuwt Lahlali. "Als er geen antwoord komt voelt mijn cliënt zich genoodzaakt om zelf stappen te zetten." Concreet gaat het dan om een klacht bij de onderzoeksrechter of een burgerlijke procedure. Indien het parket de zaak seponeert, kan de vereniging Rousseau ook rechtstreeks dagvaarden voor de correctionele rechtbank.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni