1730 kortje NAVO 01

| De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen blazen woensdag en donderdag verzamelen in Brussel, voor de 75e verjaardag van de NAVO.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken komt naar Brussel

© Belga
28/03/2024

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is volgende week in Brussel voor een NAVO-top. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen zullen woensdag en donderdag samenkomen tijdens de 75e verjaardag van de NAVO. Tijdens de bijeenkomst zullen de ministers onder andere de top van staatshoofden en regeringsleiders voorbereiden, die in juli in Washington plaatsvindt.

In de marge van de NAVO-bijeenkomst houdt Blinken in Brussel ook een trilaterale met de Armeense premier Nikol Pasjinjan en EU-leiders, zegt Blinkens woordvoerder. Armenië en buurland Azerbeidzjan zijn allebei voormalige Sovjetrepublieken die in de jaren 90 en 2020 twee oorlogen uitvochten voor de controle over de enclave Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan slaagde er vorig jaar in om die enclave op Armenië te veroveren. Verschillende onderhandelingen leverden de afgelopen maanden niets op.

Na die gesprekken reist Blinken door naar Leuven. Daar wordt, binnen het Europees voorzitterschap van ons land, het zesde overleg op ministerieel niveau gehouden van de Europees-Amerikaanse Handels- en Technologieraad. Voor hij naar Brussel afreist, ziet Blinken in Parijs de Franse president Emmanuel Macron. De twee zullen onder meer spreken over de steun voor Oekraïne en de inspanningen om een escalatie van het conflict in de Gazastrook te voorkomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni