Photonews

| Palestijnen wachten op eten, hier in het Nuseirat vluchtelingenkamp in Deir Al-Balah (Gaza) op 15 mei.

Brussels parlement unaniem voor voedselhulp Gaza, roep om sancties minder eensgezind

© Belga - BRUZZ
17/05/2025

Het Brussels parlement heeft vrijdag, na lang debat, twee resoluties aangenomen rond de humanitaire catastrofe in de Gazastrook. Het parlement wil dat de Europese Unie voedselhulp gaat droppen boven Gaza. Ook een oproep om de Israëlische premier te arresteren en gerichte sancties te nemen tegen de gezagshebbers, raakte goedgekeurd. CD&V stemde tegen die tweede resolutie, N-VA en Open VLD onthielden zich.

In de eerste resolutie, ingediend door Ilyas Mouani (Vooruit) en mee ondertekend door tal van andere partijen, roept het Brussels parlement de federale regering op om te pleiten voor meer actie bij de Europese Unie en om de bevoegde Europese ministers met spoed bijeen te roepen over de situatie in Gaza. Daarnaast vraagt het parlement aan de Europese Commissie om opnieuw voedselhulp boven de Palestijnse gebieden te droppen, zoals enkele Europese landen deden in maart 2024.

De resolutie werd eerder in de commissie goedgekeurd. Afgelopen vrijdag werd ze met unanimiteit aangenomen. De humanitaire nood door de voedselblokkade van Gaza bracht de verschillende politieke strekkingen dichter bij elkaar. Toch was er aanvankelijk nog discussie over hoe de noodhulp bij Gaza moet geraken. Een (verworpen) amendement van de MR riep op om de optie van luchtdroppings uit te sluiten. Voornamelijk vanwege de risico's die dit voor de bevolking met zich mee zou brengen, zo argumenteerde de MR-fractie, maar die redenering lokte afkeur uit bij de linkse partijen.

"Wij vinden de argumentatie van het amendement bijzonder schandalig. Je zorgen maken over de veiligheid van inwoners van Gaza tijdens luchtdroppings, terwijl we u nooit de bommen op Gaza hebben horen veroordelen, is bijzonder onfatsoenlijk", reageerde Zakia Khattabi, fractieleider bij Ecolo, gevolgd door andere sprekers.

Arrestatie en sancties

De tweede resolutie, die minder duidelijke steun kreeg, verzoekt de federale regering te om te bevestigen dat België zijn verplichting na te komen om personen te arresteren tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof.

Verder roept de tekst op tot gerichte sancties tegen Israëlische gezagsdragers die betrokken zijn bij "ernstige schendingen van het humanitair recht", en tot erkenning van de Palestijnse staat.

Deze resolutie werd aangenomen met 44 stemmen voor (PS, PTB-PVDA, Ecolo, Groen, Team Fouad Ahidar, Défi), twee tegenstemmen (Clémentine Barzin (MR) en Benjamin Dalle (CD&V)) en 34 onthoudingen (MR, Les Engagés, Open Vld, N-VA en Joëlle Maison van Défi). Dalle was wel een van de mede-indieners van de eerste resolutie voor voedselhulp.

De indieners van het tweede voorstel waren de partijen PS, Vooruit, Ecolo, Groen, Défi, PTB –PVDA en Team Fouad Ahidar. Zij vinden hun oproep nodig door recente verklaringen van premier Bart De Wever (N-VA), waarin hij stelde dat België de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet zou arresteren als hij op Belgische bodem zou verschijnen. De premier had daarvoor 'realpolitik' als redenen aangevoerd. Tegen de Israëlische premier loopt een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Premier noch parlement

Voor de tegenstanders van de resolutie is de tekst een maat voor niets, aangezien het Brussels Gewest ter zake niet bevoegd is. Bovendien is enkel de rechterlijke macht bevoegd om het internationale recht te handhaven.

Benjamin Dalle reageert bij BRUZZ dat hij dan ook niet heeft tegengestemd vanwege inhoudelijke redenen, maar omdat hij het ongepast vindt dat het Brussels parlement zich uitspreekt over een juridische aangelegenheid. “De premier heeft niets te zeggen over het al dan niet uitvoeren van een aanhoudingsmandaat, maar dat geldt ook voor het Brussels parlement. De politiek heeft zich niet te moeien met de rechterlijke macht. Het was een ongelukkige en onverstandige uitspraak van de premier, maar dat heeft hij zelf intussen ook toegegeven.”

'Niet bevoegd'

Bovendien vindt Dalle dat de tweede resolutie weinig meerwaarde heeft. “Het gaat om een resolutie van de PS om de premier en de Arizona-regering aan te vallen. Ik vind niet dat Gaza gebruikt moet worden voor een politiek conflict in België. Ik ben voor mensenrechten en vind het verschrikkelijk wat er in Gaza gebeurt. Maar ik ben ook voor de rechtsstaat. CD&V is voor de erkenning van Palestina en sancties tegen Israël en daarvoor komt er nu ook een resolutie in de Kamer. Bovendien is die daar wel voor bevoegd, in tegenstelling tot het Brussels parlement.”

Clémentine Barzin (MR) voegde eraan toe dat Brusselse parlementsleden in drie maanden tijd drie keer over Gaza hebben gedebatteerd in het Brusselse Parlement, terwijl hun verantwoordelijkheden "elders liggen: werkgelegenheid, veiligheid, gezondheid, netheid... Door dit Parlement te gebruiken voor internationale conflicten verzwakken we de enige instelling die nog steeds de echte problemen van de Brusselaars kan aanpakken", aldus Barzin.

MR wilde ook waarschuwen voor de gevolgen van het importeren van het Israëlisch-Palestijnse conflict in het lokale politieke debat, met name voor de sociale cohesie in Brussel.

Intellectuele eerlijkheid

Bij Les Engagés was te horen dat België met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (van Les Engagés), in ieder geval trouw zal blijven aan zijn engagement ten aanzien van het Internationaal Strafhof.

Ook N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten nam het woord. Net als in de commissie oordeelde hij dat de uitspraken van Bart De Wever meer te maken hadden met de intellectuele eerlijkheid die hij als partijvoorzitter altijd aan de dag legde in zijn reacties aan de pers, dan met zijn rol als premier. Maar voor de N-VA'er bestaat er geen twijfel: er is geen sprake van dat België zijn internationale verplichtingen niet nakomt.

Een eventueel bezoek van Benjamin Netanyahu aan België is bovendien zeer 'hypothetisch', zo concludeerde Verstraeten, “hij is niet van plan om te komen, en België is niet van plan hem uit te nodigen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni