Hoewel de fusie van de Brusselse politiezones moet zorgen voor meer efficiëntie, betekent dat volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) niet dat er personeel moet verdwijnen. Dat zegt hij aan BRUZZ nadat hij dinsdag zijn plan voor de fusie presenteerde.
BRUZZ 24 over fusie politiezones: ‘Niet de bedoeling om kader te verminderen’
De zes zones zouden worden samengevoegd tot één grote zone met ruim zesduizend agenten en één korpschef voor het volledige gewest. Bij grote problemen in een bepaalde gemeente, zoals de recente schietpartijen in Anderlecht, zouden agenten uit andere delen van Brussel zo sneller kunnen bijspringen.
Quintin presenteerde het plan dinsdagochtend aan de Brusselse burgemeesters stuitte meteen op veel weerstand, zowel bij de politievakbonden als bij de burgemeesters. Toch blijft Quintin overtuigd van de meerwaarde van de fusie voor de veiligheid in Brussel: “Ik overleg met de burgemeesters en andere betrokkenen om ervoor te zorgen dat we tot een gepaste fusie komen.”
De burgemeesters vinden dat er geen institutionele hervorming nodig is, maar vooral meer middelen en meer politiepersoneel, zo klonk de kritiek bij onder meer de PS. “Dat is voor mij geen tegenstrijdigheid,” countert Quintin. “Ik werk tegelijkertijd aan de financiering van de politie. We moeten de zogenaamde KUL-norm (het financieringssysteem van de politiezones) herzien. Dat gaat hand in hand met de fusie.”
Rationaliseringsoperatie
De minister wil vooral inzetten op een versterking van de nabijheidspolitie in alle Brusselse wijken en op een betere interventiecapaciteit. Hij belooft in het interview met BRUZZ dat er meer middelen en meer agenten komen. “De burgemeesters zullen in het politiecollege samen beslissen over de verdeling van de capaciteit, per gemeente en zelfs per wijk. Dat is een beslissing van de lokale Brusselse politiezone,” benadrukt Quintin.
Vandaag hebben zes politiezones elk hun eigen HR-afdeling, communicatie, logistiek en ICT. Die diensten zullen worden gecentraliseerd, legt Quintin uit. Hoewel dat een rationaliseringsoperatie lijkt, betekent het niet per se dat er personeelsleden zullen afvloeien.
“Het is niet de bedoeling om het kader af te bouwen. We zullen bekijken hoeveel mensen er nodig zijn na de fusie. Maar nogmaals: de invulling van het kader is een taak voor de nieuwe, eengemaakte politiezone. Wij als federale overheid zullen alleen ondersteuning bieden.”
'Haalbaar, maar misschien niet in 2027'
2027 geldt als streefdatum voor de fusie. “Het zou wel langer kunnen duren, maar ik kan me voorstellen dat het haalbaar is,” zegt politiek analist Steven Van Garsse. “Het is begrijpelijk dat er iets moet gebeuren, want de samenwerking tussen de politiezones verloopt niet altijd zo vlot,” zegt Van Garsse. “Een fusie zou daar een oplossing voor kunnen bieden.”
Grote hervormingen leiden vaak tot spanningen: zo heeft de PS al aangekondigd alles op alles te zetten om de fusie tegen te houden.
De federale regering, inclusief het parlement en de Nederlandstalige partijen, staan wél achter het plan. “Er lijkt een krachtmeting op til tussen onder meer de PS en Défi aan de ene kant, en de rest van de federale regering aan de andere kant,” voorspelt Van Garsse.
Lees meer over: Politiek , Bernard Quintin , BRUZZ 24 , fusie politiezones