CD&V-lijsttrekker voor het Brusels Parlement Benjamin Dalle en Bianca Debaets lijsttrekker van de Brusselse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement.

CD&V Brussel wil stadsgewest dat sterke band met Vlaanderen onderhoudt

© Belga - BRUZZ
26/04/2024

CD&V Brussel heeft vrijdag zijn programma voor de Brusselse verkiezingen gelanceerd. Voor Benjamin Dalle - lijsttrekker voor het Brussels Parlement - biedt het programma antwoorden om de vier grote crisissen (huisvesting, tewerkstelling, drugs en veiligheid) die Brussel treffen het hoofd te bieden. CD&V wil ook de Brusselse instellingen vereenvoudigen. Het programma kan je doorlopen met Cindy.brussels, een AI-gestuurde chatbot.

Om de huisvestingscrisis aan te pakken pleit de partij bijvoorbeeld voor één minister die bevoegd is voor een daadkrachtiger en geïntegreerd woonbeleid. Alle huisvestingsmaatschappijen moeten fuseren tot een Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en de registratierechten voor de aankoopschijf tussen 200.000 en 600.000 euro moet verlaagd worden van 12.5 naar 6%.

Eén politiezone, Vlaamse bevoegdheden behouden

De partij wil tot een eengemaakt gewestelijk veiligheidsbeleid komen, waarbij de zes politiezones worden gefusioneerd. De christendemocraten willen meer respect op straat zodat de stad aangenamer, schoner en veiliger wordt.

Op institutioneel vlak wil de partij dat de eigen bevoegdheden van Vlaanderen in Brussel integraal behouden blijven. Als men aan Franstalige kant kiest voor de overdracht van gemeenschapsbevoegdheden aan Brusselse instellingen, dan kan dit enkel als men de Vlaamse keuze om dit niet te doen respecteert en met respect voor alle bestaande regels, ook de taalwetgeving.

Stadsgewest

Daarnaast wil CD&V het aantal overheden verminderen met de oprichting van het stadsgewest Brussel-Hoofdstad, de Vlaamse Gemeenschap en naargelang de keuze van de Franstaligen nog een rol voor de Franse Gemeenschap of de Franse gemeenschapscommissie (Cocof).

Tot slot moet Brussel voor CD&V dringend werk maken van een structureel budgettair evenwicht en een beheersing van de openbare schuld.

Ook voor de verkiezingen voor het Vlaams parlement is de inzet in Brussel hoog, zegt lijsttrekker Bianca Debaets: "De band tussen Vlaanderen en Brussel staat meer dan ooit onder druk. Er gaan steeds meer stemmen op om de banden door te knippen, bijvoorbeeld door de Vlaamse Gemeenschapscommissie af te schaffen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , CD&V , artificiële intelligentie , Benjamin Dalle , Bianca Debaets

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni