Het Irisfeest wordt donderdag overschaduwd door de politieke impasse in het Brussels Gewest. Zo was Les Engagés-kopman Christophe De Beukelaer donderdagochtend niet van de partij bij de speeches in het parlement. “Soberheid en terughoudendheid zijn op hun plaats.” Vlaams Belang hield dan weer een protestactie met pamfletten.

©
Belga
| Christophe De Beukelaer, fractieleider Les Engagés in het Brussels parlement
De Beukelaer (Les Engagés) stuurt zijn kat naar Irisfeest
Op 8 mei viert de Brusselse politiek het Irisfeest, de dag waarop het Brussels Gewest het levenslicht zag – vandaag 36 jaar geleden. Daar hoort traditiegetrouw een aantal speeches bij in het Brussels parlement, in het bijzijn van een rist hoogwaardigheidsbekleders.
Daar horen ook de fractieleiders van de partijen bij, al valt daarbij één opvallende afwezige te noteren: Brussels Les Engagés-kopstuk Christophe De Beukelaer. Die laat in een verklaring weten dat “soberheid en terughoudendheid” vandaag aan de orde zijn, gezien de politieke crisis in het gewest die al elf maanden aansleept.
‘Bittere smaak’
“Voor Les Engagés heeft het Irisfeest dit jaar een bittere smaak. Het is de eerste keer dat het wordt gehouden zonder een volledige regering. Wij politici zijn elf maanden na de verkiezingen niet in staat om het eens te geraken over de te volgen koers. Niet in staat om onze regio en haar inwoners een duidelijke visie te bieden voor de dagen, maanden en jaren die voor ons liggen”, aldus De Beukelaer.
Die soberheid komt trouwens ook terug in de organisatie van het Irisfeest in het Brussels parlement vandaag, dat het met een kwart van de middelen van vorig jaar doet, gaf parlementsvoorzitter Bertin Mampaka (MR) donderdag aan.
Les Engagés-partijvoorzitter - en Brusselaar - Yvan Verougstraete tekende donderdag wel present in het parlement.
‘maffia.brussels’
Vlaams Belang hield dan weer een protestactie. De partij deelde pamfletten uit aan het Brussels parlement. Daarop staat een link naar de website www.maffia.brussels. Die site verwijst vervolgens door naar de regionale pagina van de PS.
Volgens Bob De Brabandere stelt de PS zich immers op "als een almachtige maffiabaas die het hele gewest naar zijn pijpen laat dansen". "Men probeert de indruk te wekken dat de Nederlandstalige partijen het probleem zijn, maar als de politieke stilstand nu al 333 dagen aansleept, is dat enkel te wijten aan de minachtende houding van de PS ten aanzien van de beschermde Nederlandstalige minderheid", stelt De Brabandere.
De partij roept de Brusselse politieke klasse op om van het Irisfeest een dag van reflectie te maken. Dat zegt ook Vlaams Parlementslid Dominiek Lootens, die eerder ook dertig jaar in het Brussels Parlement zetelde.
"Wie daadwerkelijk om Brussel geeft, plaatst het algemeen belang boven partijpolitieke spelletjes en respecteert eens en voor altijd de geest van de Brusselwet van 1989", aldus Lootens. "Nederlandstalige Brusselaars zullen nooit tweederangsburgers worden - of dat nu naar de zin is van de PS of niet."
‘Bloedrood’
Ook Vlaams Mediaminister Cieltje Van Achter (N-VA) schuwt de kritiek op de PS niet. “Helaas valt er vandaag maar weinig te vieren”, zegt ze over het Irisfeest. “Brussel heeft meer dan ooit nood aan grote hervormingen, maar de PS bedankt ook vandaag feestelijk voor die boodschap."
Van Achter wijst erop dat de regering in lopende zaken de schulden verder opstapelt en alle parameters op "bloedrood" staan. Als ze hoort dat de voorzitter van de Brusselse PS, Ahmed Laaouej, nu structurele begrotingsvoorstellen op tafel wil leggen, na bijna een jaar, is dat "bitter laat en bitter weinig".
De minister roept op om rond de tafel te gaan zitten. “Wie nu nog blijft talmen, is medeplichtig. Hoe langer we wachten, hoe zwaarder de tol zal zijn: sociaal, financieel én democratisch. En dat, hoop ik, is iets wat geen enkele partij op haar geweten wil hebben", zegt Van Achter.
Interview met minister Cieltje Van Achter (N-VA) en PS-kopstuk Ahmed Laauoej.
Lees meer over: Politiek , Brusselse formatie , Irisfeest , Christophe De Beukelaer , Les Engagés
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.