| Co-voorzitters van Vooruit.brussels, Suzy Bleys en Ans Persoons.

Persoonsgegevens gelekt bij Vooruit.brussels: 'Hackers vragen 800 euro losgeld'

TP
© BRUZZ
18/04/2024

Hackers hebben een cyberaanval uitgevoerd op de server van Vooruit.brussels. Hiebij werden persoonsgegevens ontvreemd uit de database, waaronder soms zelfs adres en telefoonnummer. "Hoeveel leden exact getroffen zijn, weten we niet."

Op dinsdag 16 april vond een datalek plaats op de server van Vooruit.brussels. Via de backoffice van de website https://www.vooruit.brussels/ hebben derden toegang gekregen tot het CRM-systeem, waar de ledengegevens bij worden gehouden.

“We stelden dinsdagmiddag vast dat onze website opeens offline ging”, vertelt Suzy Bleys, co-voorzitter van Vooruit.brussels. “Even later kregen we een oproep van een criminele bende die om geld vroeg”, aldus Bleys. Het ging om 0,013 Bitcoin, oftewel 800 euro. “We zijn hier uiteraard niet op ingegaan en hebben zo snel mogelijk de politie verwittigd. Het datalek zal nu verder onderzocht worden."

Door de cyberaanval kregen de hackers wel toegang tot de namen van de leden en sympathisanten. "Het is niet geweten hoeveel andere informatie de bende in handen heeft gekregen en hoeveel leden er exact getroffen zijn", aldus Bleys, maar in een bericht aan de leden is sprake van de naam, e-mailaldres, lidmaatschapstatus en in sommige gevallen ook het adres en telefoonnummer.

“We zijn geschrokken, maar al het werk dat nu verloren gegaan is vinden we het ergst.”

Suzy Bleys

Co-voorzitter Vooruit.brussels

Suzy Bleys, plaats 29 op de lijst van Change.Brussels in Brussel-Stad

Slechte timing

Door de aanval is het momenteel niet mogelijk om de website van Vooruit.brussels te bekijken. De partij wilt er nu voor zorgen dat de website zo snel mogelijk weer online komt. “De verkiezingen staan voor de deur, dus deze aanval is ongelofelijk slecht getimed. Ons team is altijd hard bezig met de website en zeker tijdens de campagne. Nu moet de site helemaal heropgebouwd worden”, vertelt Bleys nog. “We zijn geschrokken, maar al het werk dat nu verloren gegaan is vinden we het ergst.”

De website van Vooruit nationaal zou niet getroffen zijn. "We weten eigenlijk zelf niet waarom ze de Brusselse afdeling viseren", zegt Bleys.

Ze roept, samen met haar co-voorzitter, Ans Persoons, de leden op om voorzichtig om te gaan met verdachte e-mails van de partij, waarin gevraagd wordt naar persoonlijke of financiële informatie. “We hebben snel gehandeld en gedaan wat we konden. Alle leden kregen een mail met de stappen die we ondernomen hebben en nog zullen ondernemen", aldus Bleys.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Veiligheid , datalek , Ans Persoons , Suzy Bleys , one.brussels-Vooruit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni