François De Smet (Défi)

| Défi-voorzitter François De Smet.

Kabinetschef DéFI-voorzitter zet tijdelijk stap opzij

NL
© BRUZZ
25/03/2024
Updated: 25/03/2024 17.51u

De kabinetschef van DéFI-voorzitter François De Smet legt zijn functies tijdelijk neer. Dat meldt de partij maandagnamiddag. Abdullah Mohammad wordt door oud-voorzitter Olivier Maingain beschuldigd van fraude bij de Brusselse lijstvorming en van antisemitisme.

Binnen DéFI is al weken een interne machtsstrijd aan de gang. De directe aanleiding was de chaotische lijstvorming voor het Brussels Parlement. De lijst werd in februari goedgekeurd door de kiescommissie van de partij, maar de kabinetschef van voorzitter François De Smet hertelde de stemmen daags nadien en stelde naar eigen zeggen vast dat er toch geen meerderheid was.

Oud-voorzitter Maingain zegt dat er gefraudeerd werd en eiste meteen het ontslag van Mohammad, maar De Smet bleef achter zijn kabinetschef staan. De voormalige partijvoorzitter kondigde daarop aan dat hij in juni niet op een kieslijst zal staan. Een ander kopstuk, fractieleider in het Frans gemeenschapsparlement Michaël Vossaert, stapte zelfs uit de partij.

Tot overmaat van ramp rakelde de Franstalige pers de afgelopen dagen Facebookposts van Mohammad op. Het gaat om berichten van dertien jaar geleden die volgens zijn tegenstanders antisemitisch zijn. Zo leek hij bewondering uit te spreken voor de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad. Mohammad zelf excuseert zich voor de berichten, maar ontkent dat ze antisemitisch zijn. De posts zijn uit context getrokken en reflecteren zijn persoonlijkheid niet, zegt hij.

De kwestie kwam maandag ter sprake op het partijbureau van DéFI. Dat behoudt zijn vertrouwen in de voorzitter en in Mohammad, maar die laatste stelde zelf voor om tijdelijk een stap opzij te zetten "om de sereniteit te herstellen in het algemeen belang van de partij", zegt DéFI maandagmiddag in een persbericht. De kabinetschef van De Smet gaat tijdens de campagne achter de schermen aan de slag bij de studiedienst van de partij, het centrum Jacques Georgin. De huidige directeur van de studiedienst neemt tijdelijk de functie van kabinetschef waar. Het partijbureau betreurt de "opeenvolgende episodes die het publieke imago van de partij beschadigen" en "hoopt dat de partij zich nu op de campagne kan concentreren", klinkt het.

‘Handel de kwestie intern af’

Défi-voorzitter François De Smet had zijn kabinetschef maandag eerder in een Facebookpost verdedigd. Naar eigen zeggen heeft De Smet er bewust voor gekozen om de spanningen binnen zijn partij niet via sociale media te bespreken, maar hij vindt dat zijn kabinetschef “onrechtvaardig wordt aangevallen in de media”.

Volgens De Smet zit er “geen greintje racisme of antisemitisme” in zijn kabinetschef. “Hij zet zich er juist tegen in. Dat kan gemakkelijk bewezen worden. Mohammed is bereid om verdere uitleg te geven aan partijleden die dat wensen,” schrijft de voorzitter nog.

“Het is onwaardig om een publiekelijk proces te voeren tegen iemand op basis van oude en verwijderde posts voor politieke doeleinden,” schrijft De Smet nog. Hij roept zijn partijgenoten, Maingain in het bijzonder, op om de kwestie intern af te handelen “zodat de partij zich op de verkiezingscampagne kan richten”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni