20240410 1885 RAPPORT Gatz 2

Belga

| Ontslagnemend Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD).

Gatz vraagt besparingsvoorstel van een miljard aan Brusselse administraties

© Belga - BRUZZ
18/06/2024

Ontslagnemend Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) heeft aan de gewestelijke administraties gevraagd om een besparingsvoorstel op te maken van 10 procent van hun begroting. Dat schrijft Le Soir dinsdag en wordt bevestigd door zijn kabinet. De vraag veroorzaakt ongerustheid bij bepaalde diensten.

De ontslagnemend minister stuurde dit jaar twee omzendbrieven naar de gewestelijke administraties. De eerste ging over de voorbereiding van de aangepaste begroting voor 2024. Daarin vroeg de liberaal om een besparing voor te stellen door 'onderbenutting' in kaart te brengen. Die werd door Gatz geraamd op 240 miljoen euro per jaar. De onderbenutting is het verschil tussen de jaarlijks toegekende en de bestede middelen, een balans die positief kan uitdraaien wanneer projecten goedkoper uitvallen dan begroot of vertraging oplopen.

In de tweede omzendbrief, die eind maart werd verstuurd, vroeg Gatz aan elk orgaan om een besparing van tien procent voor te stellen op hun begroting voor het volgende begrotingsjaar. De deadline daarvoor was maandag.

Honderden miljoenen euro's

De besparingsvraag draait om in totaal honderden miljoenen euro's. Met deze "simulatieoefening" wil hij de volgende regering helpen bij het opstellen van haar begroting voor 2025, die in oktober moet worden voorgesteld in het Brussels parlement. De minister wil uiteindelijk door te bezuinigen op de administratie en het beleid ongeveer één miljard euro besparen, verspreid over twee jaar, zo laat zijn kabinet aan BRUZZ weten.

Volgens het kabinet-Gatz is de maatregel nodig om het beleid van de volgende Brusselse regering te faciliteren. Ook helpt de maatregel om te anticiperen op de begrotingsdiscipline die aan Brussel zal worden opgelegd door de Europese Commissie, maar ook door ratingbureaus zoals Standard & Poors om de toegang tot de financiële markten te behouden.

Actiris

Verschillende administraties noemen de eisen van de minister niet realistisch. Bij arbeidsbemiddelingsdienst Actiris zou een besparing van tien procent volgens een interne berekening neerkomen op een besparing van 76 miljoen euro en het niet openen van nieuwe kinderopvangplaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni