20240212 Hannelore Goeman (Vooruit onebrussels)

| Hannelore Goeman (Vooruit)

Goeman wil vervroegde commissie: 'Druk van Weyts op onderwijsinspectie is ongehoord'

JB
© BRUZZ
30/03/2024
Updated: 30/03/2024 18.57u

Dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich bezondigd zou hebben aan politieke druk op de Vlaamse onderwijsinspectie levert hem bakken kritiek op. Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit) wil de commissie Onderwijs vervroegd laten bijeenkomen. Ook Groen is niet te spreken over de vermeende tussenkomsten van Weyts.

In een interview met de Mediahuiskranten heeft Lieven Viaene, die afscheid neemt van zijn post als topman van de Vlaamse onderwijsinspectie, uit de doeken gedaan hoe Vlaams minister Weyts de werking van de inspectie de afgelopen jaren sterk onder druk gezet zou hebben.

Het zou onder meer gaan over de stopzetting van onderzoeken, zelf de pen opnemen om persberichten aan te passen, en bepaalde resultaten achterhouden, zoals die van een studie naar de luchtkwaliteit in de schoolklassen tijdens de pandemie.

Viaene (62) zwaait binnenkort af als administrateur-generaal van de Vlaamse onderwijsinspectie. Net de spanningen met Weyts zouden een niet onbelangrijke rol gespeeld hebben in zijn keuze om op te stappen.

“De hoogstpersoonlijke mening van een minister moet het werk van een onafhankelijke inspectie niet sturen”

Hannelore Goeman

Evaluatie parlementsleden Hannelore Goeman (Vooruitbrussels) 3

‘Compleet ongehoord’

“Dit getuigt van ongelooflijke arrogantie. Het is compleet ongehoord”, reageert Goeman aan BRUZZ. “De onderwijsinspectie moet onafhankelijk kunnen controleren of een school haar werk goed doet, in het teken van kwaliteit van ons onderwijs. De hoogstpersoonlijke mening van een minister moet dat werk niet gaan sturen”, aldus de Vooruit-fractieleider in het Vlaams parlement.

Of er via de mogelijke druk ook Brusselse scholen (on)rechtstreeks beïnvloed zouden zijn in hun werking, is te vroeg om te zeggen.

“We weten wel dat een onderzoek naar de werking van proeftuinen, een voorstel van Weyts om het lerarentekort aan te pakken, niet vrijgegeven mocht worden. Dat is mogelijk belangrijk, want in Brussel liggen heel wat van die proeftuinen”, zegt de Brusselse politica.

Commissie Onderwijs

Goeman belooft alvast dat zij Weyts na het paasverlof aan de tand zal voelen in het Vlaams parlement, maar wil al eerder duidelijkheid over de beschuldigingen aan het adres van de N-VA-minister.

“Als er een meerderheid is, kunnen we een extra vergadering afdwingen tijdens het paasreces. Daar probeer ik momenteel voor te zorgen”, aldus Goeman. Ook vanuit de meerderheid dringt onder anderen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) aan op een snelle vergadering van de commissie Onderwijs, die met Karolien Grosemans een N-VA’er aan het roer heeft.

Of Weyts een stap opzij moet zetten, laat Goeman momenteel in het midden. “Het is nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. We moeten eerst een duidelijker zicht krijgen op hoe breed het probleem is. Daarom hoop ik binnenkort ook een hoorzitting met Lieven Viaene op til te kunnen zetten.”

'Heel ernstig probleem'

Ook oppositiepartij Groen wil Viaene aan het woord laten in het Vlaams parlement. "Dit is ongezien. Wanneer een topman een interview nodig heeft om deze problemen aan te kaarten, dan zitten we met een heel ernstig probleem. Lieven Viaene moet gehoord worden in het parlement", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman in een persbericht.

"En als het klopt dat minister Weyts op onbehoorlijke wijze is tussengekomen cruciale dossiers, dan zal hij daar verantwoording over moeten afleggen in het parlement."

Covoorzitter Nadia Naji voegt eraan toe dat Weyts "een inspectiedienst tot louter uitvoerders van zijn ideologisch beleid degradeert". "Het primaat van de politiek is in Vlaanderen compleet doorgeslagen. Het is nefast voor degelijk bestuur. Weyts kan niet verdragen dat zijn ideeën in vraag worden gesteld. Wie denkt dat het onderwijs daar beter van wordt, heeft het mis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Onderwijs , Hannelore Goeman , Ben Weyts , onderwijsinspectie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni