Tim Gatzios

| De Kunstberg in slechtere tijden.

Graffiti verwijderen op de Kunstberg kostte 160.000 euro

JP
© BRUZZ
15/05/2024

Graffiti verwijderen op de Kunstberg heeft 160.000 euro gekost het afgelopen jaar. Ook de komende jaren maakt federale staatssecretaris Mathieu Michel (MR) 3,5 miljoen vrij voor soortgelijke schoonmaakacties.

De Kunstberg, één van de fotogeniekste locaties in Brussel, is ook een geliefde pek voor graffiti-spuiters. Om dit probleem aan te pakken kondigde Mathieu Michel (MR), als federale staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen, vorig jaar een grootschalige operatie aan om tags en illegale tekeningen op de site te bestrijden. Er was toen 277.000 euro begroot voor een schoonmaakbeurt en voor regelmatig onderhoud, bedoeld om "de vicieuze cirkel van tagging te doorbreken".

Die operatie eindigt in juli. Nu blijkt het uiteindelijk goedkoper te zijn geweest dan verwacht, namelijk zo'n 160.000 euro. Dat schrijft La Derniere Heure en bevestigt het kabinet Michel aan BRUZZ. De belangrijkste uitgave was het aanbrengen van een soort speciale vernis op de stenen dat het verwijderen van verf vergemakkelijkt.

"Het is een iconische locatie, een ansichtkaart van de hoofdstad en België,” stelt de staatssecretaris. “Daarom is het onaanvaardbaar om er tags achter te laten."

Michel maakt opnieuw budget vrij voor graffitibestrijding. Het gaat om een openbare aanbesteding gedaan ter waarde van 3,5 miljoen euro voor een periode van vier jaar. Dit keer bedekt de aanbesteding de reiniging van alle gebouwen van de Regie in het Brussels Gewest, dus naast de Kunstberg ook onder meer het Justitiepaleis en Bozar.

Camera's

Een jaar geleden kondigde staatssecretaris Michel ook de installatie van camera's aan om de blinde hoeken van de Kunstberg te bestrijken. Deze zijn nog steeds niet geïnstalleerd, maar zouden binnenkort moeten worden geïnstalleerd, meldt het kabinet-Michel. Het zou gaan om verschillende camera's die tegen de muur van de Koninklijke Bibliotheek van België worden geplaatst en nieuwe taggers zouden kunnen identificeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni