| Co-voorzitster Nadia Naji van Groen tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen en Ecolo dit jaar.

Groen roept op tot 'gezamenlijke strijd tegen extreemrechts'

© Belga
27/01/2024

Op haar traditionele nieuwjaarsreceptie heeft de partij Groen zaterdag fors uitgehaald naar de Vlaamse regering. "Wat de traditionele machtspartijen in de Vlaamse regering zelf doen, breken ze af tot op het bot", luidde het. De partij waarschuwt ook dat andere partijen steeds meer naar rechts afglijden.

Het was alweer enkele jaren geleden, maar zaterdag organiseerden zusterpartijen Groen en Ecolo opnieuw samen een nieuwjaarsreceptie. Kwestie van de goede samenwerking en verstandhouding op enkele maanden van de verkiezingen nog eens extra in de verf te zetten.

Behalve om de eigen verwezenlijkingen in de federale regering te onderlijnen, grepen covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout de gelegenheid aan om scherp uit te halen naar de Vlaamse regering, waar Groen in de oppositie zit. Of het nu om mensen met een handicap gaat of mensen die wachten op een sociale woning, leerlingen of mensen die gebruik moeten maken van het openbaar vervoer - de Vlaamse regering laat ze in de kou staan, was de teneur.

'Complexloos progressief'

"Twintig jaar rechts beleid in Vlaanderen heeft zijn failliet bewezen. De Vlaamse regering is een regering die een kil beleid voert, die gewone mensen achterlaat en zeker de mensen die moeilijk rondkomen", hekelde Vaneeckhout. "Als we eerlijk klimaatbeleid willen dat iedereen meeneemt, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen, dan is Groen nodig."

Er is volgens de groenen ook nood aan "leiders die de rode loper niet uitrollen voor extreemrechts", stelde Naji. "Terwijl alle andere partijen steeds meer wegglijden naar rechts, houden wij onze linkse, eerlijke koers aan. Groenen zijn de enige complexloze progressieven en daar zijn we verdomd trots op." Ze riep de andere democratische partijen op te stoppen met naar rechts op te schuiven "en van de strijd tegen extreemrechts een gezamenlijke strijd te maken." "Het is niet enkel een strijd tegen extreemrechts, het is een strijd voor de democratie."

Ondanks de uitval naar extreemrechts, mag de verkiezingsstrijd zich voor de groenen niet richten tegen "één enkele vijand of één enkele partij", aldus Vaneeckhout. "Vele politici proberen vandaag vooral mensen bang te maken of tegen iets of iemand te zijn. Laat ons dat omdraaien", luidde het. In plaats daarvan moet de strijd gaan voor een eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg en voor eerlijke kansen voor iedereen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni