| Els Ampe en Mohammad Nasir.

Imam in parlement: voorzitter vzw dient klacht in tegen Els Ampe wegens laster

© BRUZZ
02/03/2024

De voorzitter van de vzw Friends of Brussels, Mohammad Nasir (PS), heeft een klacht ingediend tegen politica Els Ampe (Voor U) omdat ze de imam die door de vereniging was uitgenodigd voor een evenement in het Brussels Parlement van antisemitisme beschuldigde. "De wereld op zijn kop", reageert Ampe.

Als voorzitter van de vzw Friends of Brussels had Nasir op 13 januari een bezoek aan het Brussels Parlement georganiseerd voor Brusselaars uit de Pakistaanse gemeenschap. Tijdens dat evenement heeft de Pakistaanse imam Muhammad Ansar Butt enkele verzen uit de Koran gereciteerd, wat tot heel wat controverse had geleid.

Intussen heeft Nasir op 28 februari bij de politie een klacht ingediend wegens laster en eerroof tegen Els Ampe. Beiden zijn gemeenteraadsleden voor Brussel-Stad.

De klacht richt zich op de beschuldigingen van antisemitisme en het voorstel van Ampe om de subsidie van de vereniging op te schorten, tijdens de laatste gemeenteraad van 19 februari. Die vraag is volgens de voorzitter onzinnig omdat de vereniging niet door Brussel-Stad wordt gefinancierd. Dat verklaarde ook sportschepen Benoît Hellings (Ecolo) in de gemeenteraad.

Een van de geciteerde verzen in het parlement zou volgens Ampe verwijzen naar de uitroeiing van joden, maar voorzitter Nasir benadrukt dat de geciteerde verzen niet tot haat of geweld aanzetten.

'Mijn leven is een hel geworden'

"Ze (Ampe, red.) is vandaag in Brussel niet de enige die me aanduidt als degene die een evenement organiseerde waar verzen werden geciteerd die opriepen tot het gevangennemen en vermoorden van Joden," zei hij volgens La Libre in zijn verklaring. "Deze vernedering is meedogenloos. Mijn leven is een hel geworden, mijn vrienden praten niet meer met me, ik kan 's nachts niet slapen. Mijn leven is totaal verwoest."

Nasir roept op tot een onderzoek naar de vraag of de beschuldigingen van antisemitisme gebaseerd op wat gereciteerd werd al dan niet gegrond zijn.

Als dat zo is, "dan moet de imam gestraft worden", zegt hij verder. Zo niet, wil hij dat de kranten die over de beschuldigingen berichtten "hun excuses aanbieden aan het Belgische volk", aldus het gemeenteraadslid.

Ampe: 'Wereld op zijn kop'

In een reactie zegt Els Ampe dat ze nog geen klacht heeft ontvangen van politie of justitie en benadrukt ze dat ze het gemeenteraadslid niet bij naam heeft genoemd. "Ik blijf achter mijn woorden staan. Ik blijf het schokkend vinden dat een imam uit de koran voorleest in het parlement. Hij citeerde uit soera 33 'Al Ahzab'. Het is oorlogstaal tegen de joden. Nasir zou beter de scheiding tussen moskee en staat respecteren”, aldus Els Ampe (Voor U).

De Pakistaanse imam Muhammad Ansar Butt

| De Pakistaanse imam Muhammad Ansar Butt in het Brussels parlement.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni