De strijd om het voorzitterschap bij Groen verloopt niet zonder slag of stoot. Zo viel de openlijke steun van enkele kopstukken voor Bart Dhondt alvast niet in goede aarde bij een deel van de leden. Anderen vrezen dan weer dat Celia Groothedde het haalt, omdat het met haar “moeilijk samenwerken zou zijn”. “Anonieme lekken kan ik niet serieus nemen”, reageert de kandidaat-voorzitster in onze studio.
Kandidaat-voorzitter Groen Celia Groothedde: ‘Anonieme lekken zijn laf en destructief’
Dat partijprominenten Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten openlijk Bart Dhondt steunden als kandidaat-voorzitter zette kwaad bloed bij enkele anciens. Volgens ingewijden ging het mogelijk om een manoeuvre van de partijtop om Celia Groothedde buitenspel te zetten. In De Standaard getuigden ze namelijk anoniem dat de kandidaat-voorzitster “moeilijk zou zijn om mee samen te werken.”
Destructief
“De anonieme lekken zijn laf, destructief en ongehoord”, zegt Groothedde daarover in onze studio. “En zolang het om anonieme lekken gaat, kan ik ze niet serieus nemen. Wel schaden ze onze partij. Het was geen mooi schouwspel om te zien”, klinkt het over de voorbije dagen.
Een andere mogelijkheid is dat Bart Dhondt de voorkeur geniet door zijn werk in de Stad Brussel. De Vijfhoek is immers één van de weinige groene bastions dat overeind bleef. Maar ook Groothedde schrijft enkele verwezenlijkingen op haar conto, onder meer op vlak van kinderopvang.
“Het denken rond dat thema is veranderd. De mensen weten nu hoeveel een kinderbegeleider waard is en dat de opvang geen parkeerplaats is voor kinderen. We weten dat er investeringen nodig zijn. Dat besef kleeft nu aan Groen en daar ben ik best trots op. Daarbuiten heb ik ook hard geknokt voor mensenrechten.”
Inhoud
Of de focus dan niet te veel ligt op sociale thema’s en te weinig op het klimaat? “Daar ben ik het niet mee eens”, zegt Groothedde. Ze wijst erop dat sinds de oprichting van de partij de focus ook lag op mensenrechten. Zo beschouwt ze het homohuwelijk als één van de verwezenlijkingen van haar partij. “Andere partijen hebben het Groene idee overgenomen.”
Toch werden onder de regering De Croo, waar Groen in de coalitie zat, nieuwe gascentrales geopend en gebeurde de beloofde kernuitstap niet. Groothedde wijt dat voornamelijk aan externe factoren. “In 2018 vreesde men qua energiebeleid voor een black-out. De gascentrales moesten open om een stabiele energievoorziening te garanderen. Ook konden we niet voorspellen dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen en zo de geopolitieke context destabiliseerde.”
Om Groen uit het slop te kunnen halen, benadrukt Groothedde het belang van inhoud. “We zijn een partij die idealen wil verwezenlijken. We willen ervoor zorgen dat onze maatschappij overeind blijft en dat onze instellingen en sociale staat behouden blijven. Daar werk ik graag aan mee”, besluit ze.
Lees meer over: Politiek , Celia Groothedde , Groen , voorzittersverkiezingen groen