20240523 Verkiezingen 2024 kiescampagne verkiezingsaffiches kruidenier nachtwinkel

Iv

Molenbeek hakt knoop door: affiches aan winkeletalages zijn nu verboden

© BRUZZ
31/05/2024

Het is niet langer toegestaan om verkiezingsposters op te hangen in winkeletalages in Sint-Jans-Molenbeek. Dat keurde de gemeenteraad woensdagavond goed.

Het verbod gaat onmiddellijk in, de affiches die nu al in winkels hangen moeten worden weggehaald, meldt La Dernière Heure. Het verbod komt er omdat enkele winkeliers zich onder druk gezet voelen door politici om hun poster op te hangen, of die van een andere net niet.

"Sommige handelaars plooien simpelweg voor de machtspositie van politici en durven geen nee te zeggen," zo vertelde een Molenbeeks gemeenteraadslid aan BRUZZ hierover.

De zaak is een politiek gevoelige kwestie in de gemeente. Het idee kwam van lokale MR-leider Didier Milis, maar zijn partner in de meerderheid, PS, is tegen. Zij vinden het een grote inperking van de vrijheid van meningsuiting. Uiteindelijk raakte het verbod met steun van de oppositie toch goedgekeurd.

Ook in Anderlecht is de praktijk verboden, maar daar was er even discussie over driehoekige gevelbordjes. Die zijn onlangs weer zijn toegelaten, tot onvrede van N-VA-gemeenteraadslid Gilles Verstraeten, die vond dat het te laat in de campagne was, om zo'n wijziging door te voeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni