Verkiezingen 2024: verkiezingsaffiches aan handelszaken in  Molenbeek

Montage: BRUZZ

| Verkiezingsaffiches aan handelszaken in Molenbeek.

In Molenbeek willen alle partijen verkiezingsaffiches aan banden leggen, op één na

JB
30/04/2024

Vandaag bulkt het in Molenbeek nog niet van de verkiezingsaffiches, en dat willen alle lokale partijen ook zo houden nu de campagne losbarst. Op één partij na: de PS. “We vragen ons af of een verbod op affiches aan handelszaken niet indruist tegen bepaalde vrijheden en rechten.”

Al maanden probeerde Molenbeeks MR-fractieleider Didier Milis een motie te stemmen die verkiezingsaffiches op de ramen en gevels van handelszaken in de gemeente verbiedt. Keer op keer werd zijn voorstel uit de agenda geweerd, tot afgelopen woensdag.

De Franstalige liberalen kunnen op steun rekenen van zowat de voltallige oppositie. Maar de PS, de coalitiepartner en partij van burgemeester Catherine Moureaux, strubbelt tegen. De Franstalige socialisten willen vijftig procent van de vitrines beschikbaar houden voor verkiezingsaffiches.

“Zoiets is niet toepasbaar,” reageert Milis tegenover BRUZZ. “De etalages van handelaars moeten zichtbaar blijven. We willen een streep trekken onder die visuele vervuiling en tegelijkertijd het aantal algemene verkiezingspanelen verhogen. Daar krijgen alle partijen een plek.” Binnen in handelszaken mogen handelaars wel nog affiches laten plakken, zegt Milis.

‘Iedereen of niemand’

Verschillende stemmen in de gemeenteraad wijzen op de al dan niet directe druk die wordt uitgeoefend op handelaars om kandidaten te afficheren. “Ze worden afgedreigd,” zegt een gemeenteraadslid. “Sommige handelaars plooien simpelweg voor de machtspositie van politici en durven geen nee te zeggen.”

Op wandeling door oud-Molenbeek lijkt het aantal affiches op minder dan zes weken voor de verkiezingen voorlopig nog binnen de perken te blijven. “Ik volg de logica 'iedereen of niemand',” vertelt een handelaar op de levendige Ribaucourtstraat. “Zolang ze de etalage niet inpalmen, kan het,” voegt zijn buurman toe. “Ik laat enkel de voordeur afplakken.”

Lees verder onder de foto

Verkiezingen 2024 verkiezingsaffiches handelszaken Molenbeek 3

BRUZZ

| "Handelaars mogen toch zelf de keuze behouden?”, vraagt lokaal PS-fractieleider Khalil Boufraquech zich af. De Molenbeekse PS wil affiches aan handelszaken beperken tot vijftig procent van de buitenkant.

Sancties

Het mag niet verbazen dat het gros van de affiches in het centrum van Molenbeek momenteel een PS-kandidaat afbeeldt. De partij rekent bij de volgende verkiezingen op de trouwe achterban in de noordwestelijke gemeenten, maar voelt tegelijkertijd de hete adem van de PTB/PVDA in de nek.

Toch ontkent lokaal PS-fractieleider Khalil Boufraquech dat de PS kost wat kost handelszaken wil laten volplakken. “We willen het systeem net beter reguleren door slechts vijftig procent van de vitrines beschikbaar te houden voor affiches,” aldus de Molenbeekse PS-voorzitter.

“Daarbij willen we de motietekst juridisch onder de loep nemen omdat we ons afvragen of een verbod niet indruist tegen bepaalde vrijheden en rechten – de vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging, bijvoorbeeld. Handelaars mogen toch zelf de keuze behouden?”, vraagt Boufraquech zich af. “Bovendien is het goed dat we daar de tijd voor krijgen. Wil de MR soms alle handelaars met affiches op hun ramen laten beboeten?”

Anderlecht

Met het voorstel om de affiches aan banden te leggen, wil de lokale MR het voorbeeld van onder meer Anderlecht volgen, waar sinds midden april regels van kracht zijn om ‘visuele vervuiling’ tegen te gaan.

Eind mei belandt de motie weer op de agenda van de gemeenteraad. MR-fractieleider Milis laat alvast verstaan dat hij “geen letter aan het voorstel” gaat veranderen. Toch lijkt het erop dat enkel een akkoord tussen socialisten en liberalen over het gevoelige voorstel een uitweg zal bieden. Voor een wisselmeerderheid bedankt de MR voorlopig, wellicht om de werking van de al fragiele Molenbeekse meerderheid niet verder in het gedrang te brengen.

Zo haalt de PS toch haar slag thuis, althans voor de verkiezingen van 9 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Brussel kiest: Brussels parlement , verkiezingsaffiches , verkiezingen , Didier Milis , MR , PS , Khalil Boufraquech

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni