Podcast

BRUZZ lanceert nieuwe podcast over Brusselse verkiezingen

Bram Van de Velde
25/04/2024

Stemmen en politiek, dat gebeurt in Brussel een tikkeltje anders dan in de rest van het land. Hoe anders? Dat ontdek je in een nieuwe podcast van BRUZZ. In 'Alleen in Brussel' ontrafelen radiopresentator Bram Van de Velde en politiek journalist Steven Van Garsse de eigenzinnigheden van de Brusselse stembusslag. In de eerste aflevering zoeken Bram en Steven een antwoord op de vraag: Is een stem voor een kandidaat op een Nederlandstalige lijst voor de kamer van volksvertegenwoordigers in Brussel, een verloren stem?

Hoeveel stemmen moet een Nederlandstalige kandidaat halen om verkozen te worden in het Brussels parlement? Waarom kent dat parlement een vaste Vlaamse vertegenwoordiging? En wat zijn de bevoegdheden van de zes Brusselaars in het Vlaams parlement? Het zijn maar enkele vragen waarover Bram en Steven zich in aanloop naar de verkiezingen buigen.

Bedoeling van de nieuwe podcast is om de eigenheden van de Brusselse verkiezingen op een laagdrempelige manier uit de doeken te doen.

ffa0f0e4-foto1stevenenbram.jpg

Cato Beljaars / BRUZZ

| Bram Van de Velde en Steven Van Garsse in de podcaststudio

Verwacht geen analyses van partijen, programma’s of campagnes. ‘Alleen in Brussel’ blijft weg van wat op het verkiezingstoneel gebeurt, maar duikt de machinekamer in. Waarom moet een Franstalige kandidaat een veelvoud van de stemmen halen van een Nederlandstalige kandidaat? Is dat wel democratisch? En wat betekent dat voor de zetelverdeling?

Sexy politiek

“Ik zie het als mijn plicht om wat saai, technisch en abstract is - wat verkiezingen en politiek zeker kunnen zijn - simpel en sexy te maken,” aldus Bram Van de Velde. “Politiek hoort laagdrempelig te zijn. Want het gaat over ons allemaal. Toch is er een muur van vakjargon en regeltjes, die voor Brussel nog eens extra moeilijk zijn. Die muur wil ik beetje bij beetje slopen. De Brusselse politieke structuren zijn complex maar o zo interessant. Gelukkig heb ik een politiek dier als Steven Van Garsse naast me die ik kan openslaan als een wandelende encyclopedie. Ik ben overtuigd dat als ik het begrijp, iedereen het kan begrijpen.”

Aflevering 1

In de eerste aflevering zoeken Bram en Steven een antwoord op de volgende vraag: Is een stem voor een kandidaat op een Nederlandstalige lijst voor de kamer van volksvertegenwoordigers in Brussel, een verloren stem?

Alleen in Brussel verschijnt wekelijks op donderdag.

Alleen in Brussel

Radiopresentator Bram Van de Velde en politiek journalist Steven Van Garsse ontrafelen de eigenzinnigheden van de Brusselse stembusslag in deze nieuwe podcast.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni