20240523 Verkiezingen 2024 kiescampagne verkiezingsaffiches kruidenier nachtwinkel

Iva

Verbod op affiches in winkeletalages in Molenbeek: Moureaux wacht tot na 9 juni

Renée Vervaet
03/06/2024

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) zal het verbod op affiches in winkeletalages in Molenbeek niet invoeren voor de verkiezingen van zondag 9 juni. “Ik haast mij niet om het af te kondigen, aangezien we minder dan een week verwijderd zijn van de verkiezingen en omdat de wettelijkheid van de tekst wordt betwist,” reageert ze.

Op de gemeenteraad van woensdag 29 mei werd het verbod goedgekeurd. Dat gebeurde omdat enkele winkeliers zich onder druk gezet voelen door politici om hun poster op te hangen, of die van een andere net niet.

Volgens Moureaux zou het onmiddellijk invoeren van het verbod tot discussies kunnen leiden: “Het juridisch advies dat het college heeft ingewonnen, is zeer negatief over de tekst in zijn huidige vorm: het gedeelte over winkels lijkt niet legaal, omdat het enerzijds inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en anderzijds op het respect voor privé-eigendom. Om inbreuk te kunnen maken op deze rechten, moet je volgens de wet en de rechtspraak een voldoende reden kunnen aantonen, wat in deze tekst niet het geval zou zijn.”

De burgemeester wacht nu het advies af van het administratief toezicht.

Ook zou het verbod de diensten met “onnodig werk opzadelen op een moment dat er andere belangrijke taken moeten worden uitgevoerd en we al onderbemand zijn.”

“Daarom lijkt het mij niet redelijk om deze tekst versneld in te voeren en op deze verkiezing van toepassing te laten zijn,” besluit Moureaux.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni