Julien Uyttendaele (PS) als Brussels parlementslid op 17 juni 2022

| Julien Uyttendaele (PS) als Brussels parlementslid op 17 juni 2022.

Oppositie wil wetboek dierenwelzijn zelf op agenda van Brussels parlement zetten

JB
© BRUZZ
09/04/2024

De Brusselse regering krijgt het wetboek dierenwelzijn maar niet gestemd in het parlement en dus dient een aantal oppositieleden de tekst van Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) zélf in. “We hebben er geen letter aan veranderd.”

Oppositiepartijen die een meerderheidsvoorstel zelf op de agenda van het parlement willen plaatsen: het lijkt ondenkbaar, maar in Brussel komen N-VA, CD&V, MR en PS-parlementslid Julien Uyttendaele met een opvallend politiek manoeuvre. Ze dienen zelf het wetboek dierenwelzijn in, in de hoop dat het op die manier wél tot een stemming kan komen.

De langverwachte wettekst is binnen de Brusselse regering weliswaar al twee keer goedgekeurd, maar nog niet voor de derde en finale keer die nodig is om het ter stemming naar het parlement te sturen.

"Het is onaanvaardbaar dat omwille van puur electorale redenen het parlement buitenspel gezet wordt en de stemming van de codex dierenwelzijn geblokkeerd wordt"

Cieltje Van Achter (N-VA)

Brussels parlementslid

Cieltje Van Achter is Brussels parlementslid voor de N-VA

Verbod op onverdoofd slachten

Het is geen geheim dat de PS, de partij van minister-president Rudi Vervoort, het wetboek van bevoegd minister Clerfayt liever niet wil voorleggen aan het parlement.

De kans is dan reëel dat er een amendement wordt toegevoegd over onverdoofd slachten, dat in Brussel – ook in de geplande codex dierenwelzijn – nog toegelaten is. De Franstalige socialisten lieten al meermaals verstaan tegen een verbod op onverdoofd slachten te zijn en willen vermijden dat ze met zo'n verbod naar de kiezer moeten trekken.

Tegelijkertijd zou zo’n verbod wellicht een meerderheid van de stemmen halen in het parlement, onder meer door ‘dissidente’ stemmen bij de Nederlandstalige regeringspartijen, Défi of PS’er Julien Uyttendaele (die niet meer opkomt bij de verkiezingen). Hij dient nu de codex mee in.

‘Electorale redenen’

“We hopen met deze zet dat de codex wél behandeld zal worden in het parlement,” legt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) uit aan BRUZZ.

“We weten dat ook meerderheidspartijen die codex gestemd willen zien in het parlement. Het is onaanvaardbaar dat omwille van puur electorale redenen het parlement buitenspel gezet wordt en de stemming van het wetboek dierenwelzijn geblokkeerd wordt. We hopen hiermee druk te zetten op de meerderheid. Aan de tekst hebben we geen letter veranderd,” aldus Van Achter.

Ook Bianca Debaets (CD&V) dringt aan op een debat en stemming in het parlement. “Zeker nu het Europees Hof van de Rechten van de Mens geoordeeld heeft dat de Vlaamse en Waalse decreten geen inbreuk vormen op de vrijheid van godsdienst of op het non-discriminatiebeginsel,” zegt ze.

“Of we de codex op de agenda zullen krijgen, wordt afwachten,” besluit Van Achter. “Maar dit is waarschijnlijk de enige manier waarop de tekst nog voor de verkiezingen gestemd zal kunnen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni