Politieke week over de federale kleppers die het uitvechten in Brussel

12/01/2024

Hadja Lahbib (MR), Zakia Khattabi (Ecolo) en Ahmed Laaouej gaan op 9 juni het gevecht met elkaar aan in de Brusselse arena. Waar het Brussels Gewest vroeger wat als het kneusje beschouwd werd, halen de partijen nu duidelijk de kopstukken van stal. “Het regionale niveau wint duidelijk aan belang”, zegt politiek BRUZZ-analist Steven Van Garsse.

Eerder deze week maakte de MR bekend dat David Leisterh de MR-lijst zal trekken voor het Brussels gewest, terwijl huidig minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib de tweede plaats inneemt. “Die keuze van voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft iedereen verrast”, aldus Van Garsse. “Niet in het minst Hadja Lahbib zelf, want zij heeft altijd gezegd dat ze zich meer thuis voelt op het federale niveau.”

Langzaam tekent zich zo wel een trend af, want eerder maakten ook Ecolo en de PS al bekend hun federale kopstukken – respectievelijk Federaal minister Zakia Khattabi en kamerlid Ahmed Laaouej - uit te spelen op de Brusselse gewestlijst. “Dit is duidelijk een nieuwe tendens”, aldus Van Garsse. “Vroeger werd het Brussels Gewest toch wat als het kneusje beschouwd, maar nu willen de partijen er volop op inzetten met echte stemmentrekkers.”

De politieke expert ziet verschillende verklaringen voor die strategische koerswijziging. “Ten eerste wint het regionale niveau steeds meer aan belang ten koste van het federale, iets wat in Vlaanderen al langer zichtbaar is. Een andere verklaring is dat het federale niveau zo langzaam op de limiet zit van de bestuurbaarheid, terwijl op het Brussels niveau wél nog beleid gevoerd worden.”

Nieuwjaarsreceptie in het Brussels parlement

Vrijdag vond ook nog de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats in het Brussels parlement. BRUZZ sprak met ondervoorzitter in het Brussels parlement en voormalig minister Guy Vanhengel (Open VLD), die een vurig pleidooi hield voor meer middelen voor het Brusselse Gewest. "Brussel krijgt niet waar het recht op heeft gezien zijn economische prestaties."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni