| Jan Busselen: "Wonen is te duur."

PVDA-PTB: 'Klaar om in Brussel mee te regeren'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
28/01/2024

"Ja we willen in Brussel mee regeren. Als de coalitiepartners voor een breuk met het verleden zorgen." Dat was te horen op de nieuwjaarsreceptie van de Brusselse PVDA-PTB.

'Wonen is te duur!', 'Taxer les riches!', 'Free Palestine!' Er werd wat afgescandeerd op de nieuwjaarsreceptie van de Brusselse PVDA-PTB, zaterdagavond in het Birmingham Palace in Anderlecht. Honderden sympathisanten van de unitaire partij verzamelden er om te eten en te drinken, en naar de nieuwjaarsspeeches te luisteren.

Rode draad was de slogan 'Le choix de la rupture', of 'De keuze voor de breuk', die in heel Franstalig België dé slogan wordt. Aan Nederlandstalige zijde is dat 'Altijd aan jouw kant'.

'Te duur'

Tijdens die speeches werd vooral het verschil met 'de elite' benadrukt. "In welke bubbel leven onze regeringsleiders als ze zichzelf meer dan 7.000 euro pensioen uitkeren, terwijl wij het met 1.300 per maand moeten doen", zei lijsttrekker voor het (Franstalige) Brussels parlement Françoise De Smedt.

Federaal lijsttrekker Nabil Boukili kwam nog even terug op de Colruyt-saga. "Ja er waren enkele kleine rekenkundige foutjes maar de boodschap blijft overeind: België is een fiscaal paradijs voor grote bedrijven. Het is hoog tijd om een miljonairstaks in te voeren. Taxer les riches!"

521b443a-francoisedesmedtennabilboukili.jpg

| Nabil Boukili en Françoise De Smedt spreken de troepen toe.

Jan Busselen, lijsttrekker voor de Nederlandstalige kieskring van het Brussels parlement, focuste dan weer op wonen. "1.400 euro voor een tweeslaapkamerappartement: wie kan dat nog betalen? Met de PVDA willen wij wonen terug betaalbaar maken voor iedereen. En dat kunnen we afdwingen."

Busselen maakte er ook bekend aan BRUZZ dat de arts Nele Vandenbempt de tweede plaats krijgt op de gewestlijst van PVDA. Bij de vorige verkiezingen was ze lijsttrekker voor het Vlaams parlement, een plek die nu ingevuld wordt door Anna Milojkowic, een 26-jarige VUB-studente uit Sint-Gillis.

'Mee regeren? Ja!'

PVDA is bereid om deel te nemen aan een Brusselse regering. "Telkens als de andere partijen zeggen dat wij eigenlijk niet willen regeren, leiden ze de aandacht af", zei De Smedt. "Het zijn zij die een breuk moeten willen maken."

Soulaimane El Mokadem, tweede op de (Franstalige) gewestlijst, beaamt. "We zijn een politieke partij dus natuurlijk willen we regeren. Als Ecolo, Groen, PS en Vooruit ons de hand uitsteken: waarom niet? Op voorwaarde dat ze een breuk maken met de zelfbediening, almaar stijgende levensduurte en immobiliteit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel kiest: Brussels parlement, Politiek, PTB-PVDA, Françoise De Smedt, Jan Busselen, Nele Vandenbempt, Giovanni Bordonaro, Soulaimane El Mokadem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni