Belga

| Sophie Rohonyi

Sophie Rohonyi verkozen tot nieuwe voorzitter van Défi

© Belga
06/07/2024

Voormalig Kamerlid Sophie Rohonyi is vrijdagavond door de partijleden verkozen tot nieuwe voorzitter van Défi. Ze haalde 79 procent van de stemmen en versloeg zo haar enige overgebleven uitdager, Brussels parlementslid Emmanuel De Bock.

Défi moest op zoek naar een nieuwe voorzitter nadat François De Smet daags na de verkiezingen van 9 juni de handdoek in de ring gooide, na de zware nederlaag van de Franstalige partij.

Aanvankelijk waren er drie kandidaten voor het voorzitterschap, maar enkele uren voor de start van de stemming had Elias Ammi zich teruggetrokken uit de race. Hij sprak daarbij ook zijn steun uit voor Rohonyi.

De 37-jarige Sophie Rohonyi is nu de tweede vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de partij. Van 1977 tot 1982 stond Antoinette Spaak aan het hoofd van het toenmalige FDF.

Défi is een kleinere partij die zich voornamelijk richt op de Franstaligen in Brussel en de Rand. De voorbije parlementsverkiezingen raakte de partij in Wallonië opnieuw niet van de grond, in Brussel en in de Kamer verloor ze zowat de helft van de stemmen. Ook Rohonyi speelde haar zetel kwijt in het federaal parlement.

De verkiezing voor het Waals partijvoorzitterschap werd vrijdagavond gewonnen door Baudouin Decharneux, die 62 procent van de stemmen haalde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni