| Olivier Vandecasteele, donderdagavond in Bozar.

Vandecasteele pleit in Bozar voor vrijlating Zweedse Brusselaar die vastzit in Iran

© Belga
01/02/2024

Olivier Vandecasteele en de Iers-Franse Bernard Phelan, die allebei in Iran in de gevangenis zaten, hebben donderdagavond tijdens een evenement in de Bozar gepleit voor de vrijlating van de Zweedse EU-medewerker Johan Floderus. Hij wordt al 650 dagen vastgehouden in Iran, waar hij wordt beschuldigd van spionage voor Israël.

"Johan riskeert mogelijk de doodstraf. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hun stem verheffen om hem te helpen", verklaart Raia Mihaylova, de woordvoerder van de campagne #FreeJohanFloderus.

In april 2022 werd de 33-jarige Floderus in de luchthaven van Teheran gearresteerd toen hij na een toeristisch bezoek naar huis wilde terugkeren. Hij zit sindsdien in de gevangenis van Evin. Volgens de Europese Unie is hij opgepakt om als ruilmiddel te dienen.

Afgelopen zondag eiste het openbaar ministerie in Iran de maximumstraf voor "grootschalige samenwerking met Israël tegen de veiligheid van Iran". De belangrijkste aanklacht is echter "corruptie op aarde". Als de 33-jarige Zweed schuldig wordt bevonden volgens deze islamitische juridische interpretatie, zou dit zelfs kunnen leiden tot een doodvonnis tegen hem. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak van het proces volgt.

'Hoop kan je niet afnemen'

Vandecasteele wees er in de Bozar op dat het als gevangene helpt om te weten dat mensen zich achter je scharen. "Cipiers kunnen onze boeken en ons eten afnemen, maar niet onze hoop", verklaarde Vandecasteele, die ook drie weken de cel met Floderus deelde.

De actie vindt niet toevallig in Brussel plaats. Floderus woonde sinds 2016 in onze hoofdstad, maar zijn medestanders hopen in Brussel ook zo veel mogelijk mensen, onder wie ook leden van de Europese instanties, te bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Johan Floderus , Olivier Vandecasteele , gevangen in iran , Bozar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni