Vertragingsmanoeuvre voor codex dierenwelzijn: PS vraagt advies Raad van State

Steven Van Garsse
© BRUZZ
19/04/2024

De PS heeft de nodige dertig handtekeningen van parlementsleden kunnen verzamelen om een advies aan de Raad van State te vragen over de Codex Dierenwelzijn. Daarmee riskeert de stemming over de verkiezingen te worden getild.

De PS heeft zich een tijd geleden al verzet tegen de behandeling van de codex Dierenwelzijn in het Brussels parlement. Die codex is het werk van minister Bernard Clerfayt (Défi). De PS heeft geen problemen met de codex op zich, die alle wetgeving rond dierenwelzijn aanscherpt, maar vreest tijdens de parlementaire stemming een amendement dat een verbod op onverdoofd slachten instelt.

Sindsdien zit dat dossier in de regering geblokkeerd.

De oppositie heeft de hand kunnen leggen op de ontwerpordonnantie van de regering en heeft die integraal ingediend in het parlement. De tekst, die door N-VA, MR en CD&V en de dissidente PS'er Julien Uyttendale is ingediend, wordt vandaag in overweging genomen.

Vooruit vertraagt

Maar de PS heeft nu dertig handtekeningen kunnen verzamelen om een advies te vragen van de Raad van State. Dat wordt gezien als een vertragingsmanoeuvre van de PS. Er rest nog heel weinig tijd om de tekst voor de verkiezingen goedgekeurd te krijgen. Volgende week woensdag is er een commissie Leefmilieu, waar de tekst besproken kan worden en op 3 mei is de laatste plenaire vergadering van het Brussels parlement.

Naast de parlementsleden van de PS, hebben ook de tien parlementsleden van de PTB/PVDA, de twee van Vooruit, Fouad Ahidar, Khadija Zamouri (Open VLD), één parlementslid van ex-Défi en een onafhankelijk parlementslid getekend.

"Dit kan nu niet op een drafje worden geregeld", legt Pascal Smet (Vooruit.brussels) uit. "Er zijn binnenkort verkiezingen, de kiezer kan zich dan uitspreken over het onverdoofd slachten. De codex Dierenwelzijn kan dan onmiddellijk na de verkiezingen worden behandeld, nog voor het zomerreces, ongeacht of er een regering is."

Mede-indiener van de tekst, Cieltje Van Achter (N-VA) betreurt de vertraging. "De tekst die nu voorligt in het parlement, werd evenwel reeds zeer grondig bekeken door de Raad van State. Die aanbevelingen werden opgenomen in de tekst. De nieuwe adviesvraag is dus een bewuste poging om dit belangrijk wetboek te torpederen. Dat Vooruit en PS uit puur electoraal motief een pact sluiten met de communisten van de PVDA-PTB, dat gaat er bij mij echt niet in", aldus Van Achter.

Dertig dagen

Zonder advies van de raad van state kan de tekst niet finaal worden goedgekeurd. Omdat het niet om een spoedadvies gaat heeft de Raad van State dertig dagen om te antwoorden.

De Brusselse regering heeft al een advies gevraagd aan de Raad van State over de codex dierenwelzijn maar voor de PS is dat niet voldoende. “We weten niet of de tekst die in het parlement is ingediend overeenkomt met de laatste tekst van de regering. Een nieuw advies van de raad van state is dus welkom,” zegt een PS-parlementslid die benadrukt dat dit de behandeling van de tekst in commissie niet in het gedrang hoeft te brengen.

Ook de behandeling in commissie woensdag is onzeker. Er is een meerderheid nodig in de commissie om het op de dagorde te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Dierenwelzijn , dierenwelzijnscode , wisselmeerderheid , verbod onverdoofd slachten , Bernard Clerfayt , Julien Uyttendaele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni