| Ans Persoons (links) en Rudi Vervoort (rechts).

Vervoort en Persoons op vierdaagse missie om banden Brussel-Marokko te versterken

© Belga
19/02/2024
Updated: 19/02/2024 15.02u

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Internationale Relaties en Buitenlandse Handel Ans Persoons (Vooruit.brussels) zijn van maandag tot en met donderdag in Marokko om de banden tussen Brussel en Rabat te versterken. Ook de gewestelijke instellingen hub.brussels, brussels.international en meer dan 25 Brusselse bedrijven reizen mee.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de regio rond Rabat hebben in de afgelopen twintig jaar een sterke band opgebouwd. In 2001 werd een eerste samenwerkingsakkoord ondertekend tussen het BHG en het toenmalige gewest Rabat-Salé-Zemmour-Zaër. In februari 2020 werd een nieuw kaderakkoord ondertekend voor samenwerking en partnerschap met de regionale raad van Rabat-Salé-Kénitra. Met de missie, die halt houdt in Rabat en Casablanca, willen beide regio's de banden nog verder aanhalen en kennis uitwisselen.

Op politiek vlak staan ontmoetingen gepland met verantwoordelijken van het gewest Rabat-Salé-Kénitra, van de stad Rabat en van het gewest Casablanca-Settat. Vervoort en Persoons zullen met hen de recente vooruitgang en uitdagingen in de regio bespreken en opportuniteiten aankaarten op het vlak van duurzame en inclusieve stedelijke en economische ontwikkeling.

Duurzaam bouwen

Het economische luik van de missie focust op de sectoren duurzame bouw en e-health, beide prioritair voor de export voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo bezochten Vervoort en Persoons maandag de opening van een ecobuildpaviljoen, een samenwerking tussen de Ecole Nationale d'Architecture in Rabat, de Université Libre de Bruxelles (ULB), het Brusselse BC Materials en ecobuild.brussels. Het paviljoen werd gebouwd met herwerkt materiaal afkomstig van bouwwerven.

Staatssecretaris Persoons, ook bevoegd voor Stedenbouw, benadrukte in een korte speech dat "we overal geconfronteerd worden met dezelfde uitdagingen" rond duurzaam bouwen. Ze verwees naar de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening 'Good Living', die de regels bevat waaraan elke straat, plein of gebouw moet voldoen om in de toekomst nog een bouwvergunning te krijgen.

"Het is heel belangrijk om kennis uit te wisselen tussen landen, regio's en steden, om te proberen lokale materialen en producten te gebruiken, en om traditionele technieken toe te passen binnen de hedendaagse architectuur," klonk het bij Persoons. Later bezoekt ze samen met Vervoort ook nog de werf van Eco-cité Zenata, een nieuw model van een sociale en ecologische wijk.

Ontwikkelingssamenwerking

Een andere focus is de ontwikkelingssamenwerking, waarbinnen twee projecten in partnerregio Rabat-Salé-Kénitra worden bezocht die steun kregen van het Brussels Gewest: eentje rond de socio-economische inclusie van vrouwen en huishoudelijk personeel en eentje rond het stimuleren van vrouwelijke ondernemers in hun rol als emancipator en innovator.

"Rabat blijft een van onze belangrijkste partners op het vlak van ontwikkelingssamenwerking: we begeleiden tal van lokale projecten, vooral met vrouwelijke ondernemers," zegt Ans Persoons, voor wie het de eerste missie is rond ontwikkelingssamenwerking sinds zij in juni vorig jaar Pascal Smet opvolgde na zijn ontslag.

"Brussel en Marokko hebben een speciale band. Onze stad heeft een grote Marokkaanse diaspora, en tegelijk zien we dat er een groeiende interesse is bij Brusselse bedrijven om zich te lanceren op de Marokkaanse markt. Steeds meer Brusselse bouwbedrijven zetten er voet aan wal, en ook op het vlak van gezondheidszorg kent het land een positieve beweging en kan de Brusselse expertise inzake van pas komen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni