VUB organiseert debat over gender in politiek met prominente vrouwelijke politici

07/03/2024

Op 7 maart, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, organiseert de VUB een spraakmakend debat met vijf vrouwelijke zwaargewichten uit de Vlaamse en federale politiek. Het thema is gendergelijkheid bij verkiezingen.

Karen Celis, politicologe en stichtende editor van de European Journal of Politics and Gender, en politicoloog Robin Devroe, die onderzoek voert naar de politieke vertegenwoordiging van vrouwen, nodigen vijf prominente gasten uit de Vlaamse en federale politiek uit voor een debat over verschillende gendergerelateerde onderwerpen. De uitgenodigde deelnemers zijn Vlaams minister en vicepremier Gwendolyn Rutten (Open VLD), medevoorzitter van Groen Nadia Naji, Vlaams fractieleider voor Vooruit Hannelore Goeman, federaal parlementslid Kathleen Depoorter (N-VA) en nationaal voorzitster van Vrouw & Samenleving Lynn Callewaert (CD&V).

Zij zullen het onder meer hebben over abortus en geweld tegen vrouwen. Ook bespreken ze of er verkiezingsonderwerpen zijn die vooral vrouwen bezighouden en hun stemgedrag beïnvloeden.

"Natuurlijk zijn alle politieke partijen tegen geweld tegen vrouwen. Maar welke acties zullen ze ondernemen en is dat een prioriteit voor hen? Ook stellen we de vraag hoe ze slachtoffers willen ondersteunen en wat de straffen voor daders zouden moeten zijn", verklaart Celis. "Alleen als we hun standpunten over deze onderwerpen begrijpen, kunnen we deze onderwerpen een rol laten spelen wanneer we onze stem uitbrengen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni