| Caroline Désir (PS) uit Elsene is minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering.

Wat deed cocaïne op kabinet Désir? 'Zij behoudt ons vertrouwen'

Eva Christiaens
© BRUZZ
27/01/2024

50 zakjes cocaïne zijn gevonden op het kabinet van Caroline Désir, Franstalig minister van Onderwijs en Brussels PS-lijsttrekker voor de Kamer in juni. Ze lagen daar door toedoen van een medewerker, nota bene de zoon van een ander PS-kopstuk, Fadila Laanan. Zowel binnen de partij als oppositie blijft grote kritiek voorlopig uit. Wat weten we al?

1. Wat is er aan de hand?

Midden december kreeg het kabinet van Caroline Désir melding dat één van haar medewerkers, de 24-jarige M.V., was verhoord in het kader van een drugsonderzoek. Hij werkte sinds 2019 als administratieve hulp op het algemene secretariaat van het kabinet.

De melding kwam uit eigen PS-kringen, want M.V. is de zoon van voormalig Brussels staatssecretaris Fadila Laanan. Zij zetelt vandaag nog altijd in het Brussels parlement voor PS en was vroeger nog minister van de Franse gemeenschap.

Laanan verwittigde het kabinet Désir op 13 december dat haar zoon was ondervraagd en hun huis doorzocht. Bij die huiszoeking zou 10.000 euro cash geld gevonden zijn, weten Franstalige media.

Een dag later kreeg M.V. te horen dat hij ontslagen werd en doorzochten zijn collega’s zijn kantoor. Een soort interne huiszoeking dus, waarbij de vijftig zakjes cocaïne tevoorschijn kwamen. Die zou M.V. hebben willen verkopen, blijkt intussen uit het voorlopige onderzoek van het Brussels parket. Dat parket was zelf op de hoogte gebracht door het kabinet Désir, die kort na de vondst meteen een advocaat onder de arm nam.

"In elke familie kunnen spijtige zaken gebeuren, of je nu politicus bent of iemand anders"

PS-partijlid

Op vraag van de onderzoeksrechter kwam de politie het kabinet toen doorzoeken. De zakjes zijn meegenomen en er werd niemand anders ondervraagd. M.V. zit vandaag – samen met vijf andere verdachten – in voorlopige hechtenis in Haren, op verdenking van drugsbezit en -verkoop. Twee andere verdachten zijn vrijgelaten.

2. Had het kabinet dit moeten weten?

In Brusselse PS-kringen wordt Caroline Désir niets verweten. “Ze heeft spontaan via een advocaat contact opgenomen met de speurders en volledige medewerking verleend,” zegt een insider. Ook Fadila Laanan krijgt gratie. “Zij behoudt ons vertrouwen. In elke familie kunnen spijtige zaken gebeuren, of je nu politicus bent of iemand anders."

2024_Caroline Désir_Waals minister van onderwijs_PS

| Caroline Désir (PS)

Vanuit de nationale afdeling wil voorzitter Paul Magnette niet reageren. Dat de feiten pas ruim een maand na de vondst van de zakjes naar buiten komen, via de krant La Dernière Heure, wijt de partij aan het geheim van het onderzoek. “Informatie delen zou het gerechtelijk onderzoek kunnen beïnvloeden,” zegt een partijlid.

Waarom M.V. de cocaïne op het kabinet bewaarde, is voorlopig onduidelijk. Hij was er verantwoordelijk voor aankopen, volgens het kabinet een louter ondersteunende en logistieke functie. Sudinfo weet dat hij met zijn badge toegang had tot beide verdiepingen van het kabinet, dat deel is van het Waals regeringsgebouw op het Surlet de Chokierplein.

Volgens Het Laatste Nieuws werkte M.V.'s vriendin trouwens voor een ander PS-kabinet, dat van Frédéric Daerden (PS) in datzelfde gebouw. Ook haar bureau is doorzocht. Er is niets gevonden, maar ze is wel haar job kwijt. De krant spreekt over een vertrouwensbreuk omdat ze haar politieondervraging niet had gemeld.

3. Wat betekent dit voor Brussels kopstuk Désir?

De onthulling komt ongelegen voor Caroline Désir, die bij de komende verkiezingen van juni de Kamerlijst trekt voor PS in Brussel. Désir komt uit Elsene, waar ze vroeger schepen was, en werd in 2019 minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering.

Daar rijdt ze tot nu toe een goed parcours. Ze voerde onder meer de nieuwe schoolkalender in, hield voet bij stuk over het bekritiseerde Evras-lessenpakket voor seksuele opvoeding en wil het vak Nederlands verplichten in alle Waalse scholen vanaf 2027. Het levert haar populariteit op binnen en buiten de partij.

Désir is ook één van de vertrouwelingen van nationaal PS-voorzitter Paul Magnette. Noch binnen PS, noch bij de oppositie is vandaag dan ook veel kritiek te horen op haar positie. Op sociale media blijft het erg stil over de zaak, overigens ook over Fadila Laanan.

Wel leek het er enkele dagen voor de arrestatie van M.V. naar uit dat Laanan de tweede plaats op de Europese lijst zou krijgen, na Elio Di Rupo. Nu staat zij nog op geen enkele lijst. "De PS heeft snel geschakeld om haar even uit beeld te halen", zegt politiek commentator Steven Van Garsse daarover.

In 2019 kreeg de zoon van toenmalig Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx al een werkstraf omdat hij zijn auto had laten gebruiken voor drugssmokkel.

Het is bovendien niet de eerste keer dat de zoon van een PS-politica in opspraak komt met drugs. In 2019 kreeg de zoon van toenmalig Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx al een werkstraf omdat hij zijn auto had laten gebruiken voor drugssmokkel.

De Brusselse PS sukkelde al voor deze zaak in de peilingen door concurrentie van het uiterst-linkse PTB/PVDA en de liberale MR. Of deze onthulling iets zal veranderen, moet nog blijken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni