protest NCRI Iran

| De NCRI-aanhangers steunen de protesten in het Zuid-Westen van Iran.

Protestactie aan Iraanse ambassade tegen onderdrukking betogers

© Belga - BRUZZ
24/07/2021

De Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) hield zaterdagmiddag een protestactie bij de Iraanse ambassade in Elsene. Samen met mensen uit de Iraanse gemeenschap in Brussel klaagt NCRI de onderdrukking van betogers in de zuidelijke provincie Khuzestan aan.

"De betogers in Khuzestan gingen de straat op in de verschillende steden voor hun fundamenteel rechten, namelijk water en vrijheid, maar ze krijgen kogels en massale arrestaties”, klinkt het bij NCRI. “Na zeven dagen van protesten zijn er al acht demonstranten doodgeschoten door de veiligheidstroepen en velen zijn gewond geraakt en gearresteerd.” Onder de dodelijke slachtoffers is volgens Amnesty International ook een tiener.

“De gebeurtenissen in Khuzestan roepen herinneringen op aan november 2019, toen veiligheidstroepen onwettig honderden demonstranten en omstanders doodden, maar nooit ter verantwoording werden geroepen”, zegt Diana Eltahawy van Amnesty International.

Pleidooi voor radicale regimeverandering

Volgens NCRI heeft de onderdrukking geleid tot het verspreiden van protesten naar andere provincies. Daarop zouden de Iraanse autoriteiten het internet geblokkeerd hebben in zuidelijke provincies. “De explosieve situatie, brutale onderdrukking en de komst van de ultra conservatieven onder leiding van Ebrahim Raisi (die de presidentsverkiezingen van 18 juni 2021 won en begin augustus president van Iran wordt, red.) ondanks de grootste boycot van het Iraanse volk (een meerderheid van de Iraniërs ging niet stemmen, red.), bevestigen nogmaals de nood aan een radicale verandering.”

“Het Iraanse volk strijdt voor de regimeverandering. Europa moet luisteren naar het Iraanse volk en hun verzet. Het maakt niet uit wie de volgende president van het regime is, want de schendingen van de mensenrechten, de steun aan het terrorisme, de nucleaire en ballistische projecten en de regionale interventies van het regime zullen doorgaan”, besluit NCRI.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni