In 2023 werden 133 mishandelde dieren in beslag genomen

© Belga
11/02/2024
Updated: 12/02/2024 18.58u

In 2023 heeft Leefmilieu Brussel 92 klachten voor dierenmishandeling geregistreerd. Er werden vorig jaar ook 42 inbeslagnames uitgevoerd voor in totaal 133 dieren. Dat meldt Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt zondag.

Het melden van dierenmishandeling zorgt ervoor dat in problematische gevallen kan worden ingegrepen en, indien nodig, kan worden overgegaan tot inbeslagnames. Deze kunnen om verschillende redenen plaatsvinden zoals een gebrek aan hygiëne, verwaarlozing, ondervoeding of onbehandelde ziekten.

Sinds 2019 is het aantal inbeslagnames met 40 procent gestegen, met in totaal 42 inbeslagnames waarbij 133 dieren betrokken waren in 2023: 54 honden, 61 katten, 8 vogels, 2 knaagdieren, 1 konijn, 1 paardachtige en 6 spinnen. Meestal zijn deze inbeslagnames het gevolg van klachten die werden ingediend door burgers bij de dienst Dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel. Vorig jaar werden 92 klachten ingediend, wat een daling met 27,5 procent betekent in vergelijking met 2022.

Wetboek voor Dierenwelzijn

eb392f59-gaia.jpg

Na de inbeslagname worden de dieren over het algemeen tijdelijk toevertrouwd aan een asiel, in afwachting van de beslissing waar het dier zal terechtkomen. Deze beslissing wordt genomen door Leefmilieu Brussel en moet binnen de twee maanden na de inbeslagname plaatsvinden.

In beslag genomen dieren komen bijvoorbeeld terecht in Het Blauwe Kruis in Vorst. “In het Brussels gewest zijn heel veel huisdieren,” zegt Guy Adant, voorzitter van het opvangcentrum. "Helaas resulteert dat ook in meer gevallen van mishandeling dan bijvoorbeeld op het platteland."

"Dierenmishandeling mag niet lichtzinnig worden opgenomen. Daarom steken de inspecteurs van Leefmilieu Brussel een tandje bij door gebruik te maken van waarschuwingen, van processen-verbaal en, in sommige gevallen, van inbeslagnames. Mijn nieuw Brussels Wetboek voor Dierenwelzijn, waarover de Raad van State zich momenteel buigt, bevat nieuwe instrumenten teneinde inbreuken op het dierenwelzijn efficiënter te voorkomen en te bestraffen," licht minister Clerfayt toe.

Het nieuwe Brussels Wetboek voor Dierenwelzijn verhoogt het bedrag van de boetes voor dierenmishandeling tot 500.000 euro voor de meest ernstige inbreuken tegenover 100.000 euro vandaag. Het bevat ook volkomen nieuwe instrumenten om de daders van inbreuken te bestraffen, zoals het werk in het belang van het dier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni