Einde WOII: vreugdetaferelen bij de bevrijding van Brussel.

8 mei-coalitie herdenkt nederlaag nazisme en roept op tot actie tegen fascisme

© Belga
08/05/2024

De 8 mei-coalitie, bestaande uit onder meer vakbonden en middenveldorganisaties, organiseert woensdag de hele dag acties om de nederlaag van nazi-Duitsland op deze datum in 1945 te herdenken. Er wordt ook opgeroepen om van 8 mei opnieuw een officiële feestdag te maken in het land.

"Dit is een historische datum", benadrukt de coalitie, betreurend dat "vandaag, extreemrechts terugkomt, eerst op hun sloffen, daarna op hun laarzen". De groep roept daarom op om 8 mei opnieuw in te stellen als een officiële feestdag "om te herinneren, om te waarschuwen, om te verdedigen (...) Zodat jongeren en ouderen kunnen zien waar haat toe kan leiden en wat voor een verachtelijk beest het fascisme is".

"Het is door het verleden te kennen en waakzaam te blijven over onze constitutionele vrijheden dat we vandaag en in de toekomst de juiste keuzes kunnen maken, zodat deze verschrikking van de geschiedenis nooit meer zal plaatsvinden," staat in de oproep, gepubliceerd op de website van de coalitie.

De oproep wijst erop dat 8 mei een feestdag blijft in veel buurlanden, zoals Frankrijk en Nederland. Maar in België werd de feestdag van 8 mei in 1974 afgeschaft, waardoor "vandaag de herinnering aan de bevrijdingsdag vervaagd is".

De coalitie organiseert woensdag verschillende activiteiten om de bevrijding te herdenken, ook in Brussel. Om 16.30 uur vindt de herdenkingsplechtigheid plaats op het Europakruispunt. Om 13 uur is er ook een plechtigheid op de VUB. Om 19.30 uur is er ook nog het evenement 'VOX: Young Voices Shaping the Future' in de KVS, waarbij verschillende jonge activisten met elkaar in dialoog gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , 8 mei-coalitie , bevrijding , tweede wereldoorlog

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni