Op de campus in Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is donderdag de bevrijding van Europa op 8 mei 1945, tachtig jaar geleden, herdacht met een eerbetoon aan het toenmalige Belgische verzet. Dat gebeurde met een uitbreiding van het Verzetspad, een symbolisch wandelpad met erkenningspanelen voor Belgische verzetshelden dat vorig jaar werd opgericht.

©
Belga
| Na een korte plechtigheid werden bloemen neergelegd aan de panelen van de negentien namen van verzetsmensen die dit jaar aan het pad zijn toegevoegd.
VUB herdenkt einde Tweede Wereldoorlog met eerbetoon aan toenmalig Belgisch verzet
Na een korte plechtigheid met enkele toespraken werden bloemen neergelegd aan de panelen van de negentien namen van verzetsmensen die dit jaar aan het pad zijn toegevoegd.
Onder hen historicus en filosoof Leopold Flam (1912-1995), die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet, en de studente Reine Borms (1923-1999), familie van de Vlaams-nationalist August Borms, die zich aansloot bij het communistisch verzet en meerdere nazikampen overleefde.
Kort daarvoor was er in de toespraken al gefocust op het belang van de verzetshelden en van de verzetsbeweging, en er ging ook aandacht naar een juiste interpretatie van de geschiedenis en de rol van de universiteit.
Genocides
VUB-rector Jan Danckaert verwees in zijn voorwoord verder kort naar meer recente en nog lopende conflicten, waarbij hij refereerde aan de uitspraak "de geschiedenis herhaalt zich niet, de geschiedenis rijmt", die wordt toegeschreven aan schrijver Mark Twain.
"Tachtig jaar geleden eindigde de wereldoorlog en de geschiedenis rijmt soms op een vreemde manier, als we kijken naar andere genocides die sindsdien hebben plaatsgevonden in Rwanda, Oost-Congo, Gaza,...", aldus Danckaert.
De herdenking werd afgesloten met een minuut stilte.
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , VUB , jan danckaert , tweede wereldoorlog
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.