In alle rust naar de supermarkt: Brussels Parlement stelt 'prikkelarm uur' voor

TP
© BRUZZ
06/05/2024

Het Brussels Parlement heeft een resolutie klaar om prikkelarme uren te organiseren in supermarkten. Eva Cloet, directeur voor het centrum van ontwikkelingsstoornissen aan het UZ Brussel is voorstander van het idee.

“Niet alleen voor personen met een autismespectrumstoornis, maar ook voor mensen die erg gevoelig zijn aan overprikkeling is dit een goed voorstel”, vertelt Cloet. “Iemand met een aandachtsprobleem of een motorische problematiek kan ook baat hebben bij rustigere winkels. Het is dus veel breder dan de doelgroep die nu vooropgesteld wordt”, legt ze nog uit.

De prikkelarme uren zouden volgens Cloet op veel verschillende manieren vorm kunnen krijgen. “In eerste instantie denk ik aan het dimmen van licht en minder of geen muziek,” zegt ze, “maar ook voldoende zelfscans kunnen helpen, zodat mensen niet lang in de rij moeten staan of in interactie hoeven te gaan met de kassierster.”

Daarnaast zouden de prikkelarme momenten voor iedereen toegankelijk moeten worden, aldus Cloet. “Het is dus belangrijk dat er gevarieerd wordt in de uren, zodat iedereen ongeacht zijn gezins- of werksituatie naar de supermarkt kan gaan.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni