De elfjarige Fabian, die maandag om het leven kwam na een aanrijding met een politiewagen, speelde graag in het Elisabethpark. Voor de honderden buurtbewoners die 24 uur na zijn dood samenkwamen op de plek van het ongeval, is zijn overlijden even onbegrijpelijk als onaanvaardbaar. “Hoe kun je een jongen op een step achtervolgen in een park dat vol kinderen zit? Ik snap dat écht niet.”
De dood van Fabian heeft ook Simon Steverlinck van de actiegroep Heroes for Zero geschokt. "Het gaat om een kind. Niets kan goedpraten wat er is gebeurd."
Bij de wake voor Fabian: 'Wat hij ook gedaan zou hebben, niets rechtvaardigt dit'
Fabian ging in Molenbeek naar school, hij zat in het zesde leerjaar. Binnen een paar weken zou hij zijn twaalfde verjaardag vieren, maar zo oud zal hij nooit worden. Maandagavond werd hij door een politiewagen doodgereden in het Elisabethpark. Volgens zijn halfbroer was de jongen met vrienden aan het spelen in het park.
"Fabian was een kind van elf zoals er zovelen zijn," zei een vriend uit het park aan RTBF. "Hij speelde graag met de PlayStation, hij maakte zijn huiswerk. Hij hing niet vaak buiten rond zoals veel jongeren. Hij was geen straatschoffie, geen jongen van de straat. Hij was bijna altijd thuis. En helaas, precies op het moment dat hij eens buitenging, gebeurt er iets verschrikkelijks ..."
Het dodelijke ongeluk van maandagavond bracht de familie van Fabian, die van Moldavische afkomst is, in diepe rouw. Op een elektrische step maakte hij een klein ritje. Die step zou van zijn oudere halfbroer zijn geweest. Volgens de familie wilde de politie de step in beslag nemen en zou Fabian hebben voorgesteld om de agenten naar zijn broer te brengen, de eigenaar van de step.
Buurtbewoner Abbad*, die alles zag gebeuren, vertelt hoe Fabian op de vlucht sloeg en door de politie "met hoge snelheid" werd achtervolgd. De jongen zou in paniek het grasveld zijn opgereden en daar met zijn step ten val gekomen zijn. De politiewagen die achter hem reed, kon niet meer op tijd stoppen en reed hem aan.
Volgens Het Nieuwsblad kon Fabians moeder hem nog zien om afscheid te nemen. Hij zou later in het ziekenhuis zijn overleden aan een zware hoofdwonde. Dinsdagochtend legden familieleden bloemen neer op de plek van het ongeval.
Rouw en woede in de buurt
Het overlijden van de jonge Fabian raakt een gevoelige snaar in de buurt, waar omwonenden komen kijken naar de bloemen en kaarsen en afwisselend verbijsterd, verdrietig of woedend reageren.
Exact 24 uur na het ongeluk kwamen honderden buurtbewoners samen in het park voor een stille wake. Organisator Simon Steverlinck van het collectief 1083/0 riep op om samen te komen. "Het komt echt hard binnen dat een kind van 11 jaar zijn leven verliest voor een feit dat misschien een boete van 58 euro zou hebben betekend."
"In de buurt heerst verslagenheid — het is niet te bevatten," gaat hij verder. "Een kind van elf. Wat hij ook gedaan zou hebben, niets rechtvaardigt dit. Een politieagent krijgt toch voldoende opleiding om te weten dat je niet met een geweer hoeft te zwaaien voor iemand die iets steelt bij Veritas. Dan moet je toch ook beseffen dat je geen kind op een step door een park achtervolgt?"
Lees verder onder de afbeelding.

©
BRUZZ
| Fabian was 11 op het moment dat hij overleed.
Diezelfde emoties klinken door in de woorden van buurtbewoner Frederik Lamote, van wie de kinderen ook graag in het park spelen. “Ik begrijp niet wat er in het hoofd van die agenten omgaat. Wat bezielt hen om met een politiewagen door het park te rijden?” Volgens hem hoort een politieauto niet in een park, en al helemaal niet op het gras. “Hoe konden die agenten denken: ‘Ik achtervolg een kind op een step, in het park, vlak na schooltijd, terwijl het hier vol kinderen zit’? Ik snap dat écht niet.”
Buurtbewoonster Najma staat hem bij. “Ik was geschokt toen ik het nieuws hoorde. Voor ons, buurtbewoners met kinderen, is dit al verschrikkelijk. Ik kan me niet voorstellen wat dit nieuws voor de familie moet betekenen. Het gaat om een jongen die gewoon aan het spelen was. Het park zou daarvoor de juiste plaats moeten zijn.”
Roep om gerechtigheid
Ook Abbad, die het ongeluk zag gebeuren, wil het er niet bij laten. Samen met zijn partner Hélène wil hij contact opnemen met organisaties zoals PoliceWatch en de Liga voor de Mensenrechten. Ze hopen met hun getuigenis en videobeelden bij te dragen aan mogelijke gerechtelijke stappen. “Wij buurtbewoners realiseren ons allemaal dat het ook ons kind had kunnen zijn,” zegt Hélène. “We hebben Fabian in ons hart gesloten.”
Interview met Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.
Ook het Kinderrechtencommissariaat vraagt dat de volledige waarheid aan het licht komt, "op een transparante manier en met de ernst die deze zaak vereist". De politie ligt al langer onder vuur vanwege achtervolgingen met dodelijke afloop, waarbij soms minderjarigen betrokken zijn. Volgens voorzitter Solayman Laqdim roept het ongeluk opnieuw vragen op over ‘de proportionaliteit’ van politieoptredens waarbij minderjarigen betrokken zijn. Collega Caroline Vrijens benadrukt het belang van een kindtoets tijdens de politieopleiding: "Wij pleiten al jaren voor extra aandacht tijdens de opleiding voor interacties met kinderen en jongeren. Sinds dit jaar staat dat ook geschreven als ambitie in het regeerakkoord." Maar ook agenten zelf zijn volgens Vrijens vragende partij voor zo'n opleiding. "Wij krijgen regelmatig agenten aan de lijn die ons consulteren over een interventie waarbij een minderjarige betrokken is, dat toont de urgentie en de nood duidelijk aan."
*Abbad is een schuilnaam.
Lees meer over: Ganshoren , Koekelberg , Samenleving , Overlijden 11-jarige Fabian , fabian , politie-achtervolging