Zaterdag is het zover: Brussel Helpt serveert opnieuw spaghetti voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Groot Eiland, de organisatie die Brusselaars via opleiding, werkervaring en taalcoaching begeleidt naar werk. In de aanloop naar de actiedag kwam taalcoach Manna Lahousse langs samen met Mansour Aljerri, hulpkok bij het sociale restaurant BelMundo.
Interview met taalcoach Manna Lahousse en Mansour Aljerri van Groot Eiland.
Brussel Helpt: kom voor de spaghetti, blijf voor de brownies van Mansour
Manna ondersteunt cursisten op de werkvloer om hun Nederlands te verbeteren. “We werken zowel met de chefs als met de medewerkers. Instructies in de keuken bevatten vaak moeilijke beeldspraak of vakjargon. Wij helpen die taal eenvoudiger en begrijpelijk te maken, legt ze uit. Naast taal focust Ligo ook op geletterdheid, rekenen en digitale vaardigheden. “Voor elke deelnemer loopt een ander traject. Het gaat om mensen zelfredzaam maken in de brede zin.”
Mansour, die negen jaar geleden uit Syrië naar België kwam, volgt zo’n traject. Hij werkt bij Belmondo en oefent zijn Nederlands via werk, podcasts en conversatietafels. “Nederlands is mooi, maar lastig. In Brussel spreekt niet iedereen het, dus je moet het actief zoeken, vertelt hij. Zijn moeilijkste woord? “Mayonaise, lacht hij.
Volgend jaar wil hij verder studeren om bakker te worden. “Brownies maak ik het liefst,” zegt hij trots. Zaterdag zijn ze zelfs te proeven bij BelMundo.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussel Helpt 2025