Ans Persoons, lijsttrekker Brussels parlement voor one.brussels/Vooruit

| Ans Persoons (one.brussels-Vooruit), Brussels staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen.

Brussel keert 430.000 euro uit voor steun aan bezette Palestijnse gebieden

© Belga
08/02/2024

Brussels staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen Ans Persoons reserveert 430.000 euro van het budget voor een nieuwe projectoproep Zuid 2024, uit steun voor de bezette Palestijnse gebieden. Dat maakt ze donderdag bekend.

De oproep is bestemd voor erkende maatschappelijke middenveldorganisaties en andere Belgische vzw's, zoals verenigingen die actief betrokken zijn bij internationale solidariteit of verenigingen die zich richten op economische ontwikkeling.

Het is al de 12de editie van de projectoproep Zuid en die richt zich op de partnerregio's van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de Stadsprovincie Kinshasa, de Regio Rabat-Salé-Kénitra en de bezette Palestijnse gebieden.

Door de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict werd aan deze projectoproep extra aandacht gegeven aan de bezette Palestijnse gebieden, die in 2022 aangeduid werden als prioritaire regio voor de Brusselse ontwikkelingssamenwerking, verduidelijkt de Vooruit.brussels-staatssecretaris. De voltallige Brusselse regering besliste om fondsen vrij te maken om projecten te steunen in de bezette Palestijnse gebieden.

Niet naar Gaza

Het gaat ter verduidelijking enkel om de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De Gazastrook maakt geen deel uit van deze projectoproep, omdat in de eerste plaats nu de ruimte gelaten moet worden aan urgente humanitaire noodhulp geleverd door internationale donoren, aldus nog Persoons.

"Internationale solidariteit is belangrijker dan ooit. Zeker in een grootstad als Brussel zijn we nauw verbonden met de rest van de wereld. Met deze projectoproep investeren we in duurzame, innovatieve projecten in onze drie partnerregio's. Focus ligt daarbij dit jaar op de Palestijnse bezette gebieden, waar we extra middelen voor vrijmaken, met name voor vrouwelijk ondernemerschap. Want waar vrouwen erop vooruit gaan, gaat iedereen erop vooruit", stelt Ans Persoons.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni